Κομισιόν: «Πράσινο» για χαλάρωση της ΚΑΠ με φόντο επεισοδιακές κινητοποιήσεις

Κομισιόν: «Πράσινο» για χαλάρωση της ΚΑΠ με φόντο επεισοδιακές κινητοποιήσεις

Οι υπουργοί χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Κομισιόν για ενδυνάμωση της θέσης των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έγκριση της πρότασης για χαλάρωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027 ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., εν μέσω μιας ακόμη επεισοδιακής κινητοποίησης των αγροτών στο κέντρο των Βρυξελλών.

Το σχέδιο του κειμένου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο με μικρές προσαρμογές στην αρχική έκδοση που παρουσίασε η Κομισιόν στις 15 Μαρτίου. Αφορά την περαιτέρω απλοποίηση της ΚΑΠ, τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και τις εθνικές αρχές. Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε, εξάλλου, τη βούλησή του για άμεση υιοθέτηση των προτάσεων της Κομισιόν για τροποποίηση των Κανονισμών της ΚΑΠ έως τον Απρίλιο 2024.

Οι υπουργοί χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Κομισιόν για ενδυνάμωση της θέσης των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, όπως τη δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους και τις εμπορικές πρακτικές και την ευελιξία στην υλοποίηση των ελέγχων που αφορούν τους αγρότες με μικρό κλήρο.

Οι νέοι προτεινόμενοι ευέλικτοι κανόνες ωφελούν –όπως ανέφερε στη σχετική συνέντευξη Τύπου και ο αρμόδιος επίτροπος Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι– τις μικρές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή εκείνες με λιγότερα από 100.000 τετραγωνικά μέτρα που δεν θα υπόκεινται πλέον σε ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τους όρους της ΚΑΠ.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες των αγροτών ότι πωλούν σε τιμές κάτω του κόστους, ο επίτροπος ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί μια συνολικά «ευρωπαϊκή λύση» ώστε «να σταματήσει αυτή η αδικία έναντι των αγροτών» με μέριμνα όμως και για τους καταναλωτές.

Ο Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι έδωσε μάλιστα έμφαση στη δημιουργία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για τη διαφύλαξη των τιμών και του κόστους παραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν είναι αλήθεια ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν το κόστος της πράσινης μετάβασης. Οι κανόνες για τα φυτικά φάρμακα είναι αυστηροί εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε ο Bέλγος υπουργός Γεωργίας Ντέιβιντ Κράρινβαλ –η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– ερωτηθείς για τις εξαιρέσεις που εισηγείται η Κομισιόν για κάποιους από τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικούς κανόνες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, στον υπόλοιπο κόσμο δεν ισχύουν αυτοί οι αυστηροί κανόνες και γι’ αυτό υπάρχει άνισος ανταγωνισμός στην αγορά για τους Ευρωπαίους αγρότες. «Αυτό πρέπει να διορθωθεί», τόνισε ο Βέλγος υπουργός, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς κανόνες αλλά και να είμαστε ρεαλιστές ως προς το τι μπορούν να κάνουν οι αγρότες.

«Οι αγρότες μας πληρώνουν το κόστος για το περιβάλλον, ενώ έχουμε τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες σε όλο τον κόσμο», συμφώνησε από την πλευρά του και ο Πολωνός επίτροπος για να προσθέσει ότι ανταγωνίζονται με άλλους αγρότες που δεν έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν τόσο αυστηρούς κανονισμούς. «Νομίζω θα πρέπει να δούμε τα τελικά αποτελέσματα και πρέπει να δίνουμε κίνητρα στους αγρότες, που θα μπορούν να μετέχουν σε εθελοντικό επίπεδο στα σχετικά προγράμματα eco-schemes», ανέφερε ο Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι.

Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση των αγορών, οι υπουργοί αναγνώρισαν παράλληλα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, αρκετοί υπουργοί χωρών του ευρωπαϊκού Νότου υπογράμμισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας και λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας. Κάποια κράτη-μέλη ζήτησαν μάλιστα παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για οικονομική στήριξη των γεωργών.

Το συμβούλιο ενέκρινε χωρίς συζήτηση, τον νέο κανονισμό σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας. Οι πρόνοιες του νέου κανονισμού επί της ουσίας παρατείνουν μέχρι και το 2029, αντί του Ιουλίου 2024, τη δυνατότητα του καθορισμού της αναλογίας του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, της φέτας. Ο εν λόγω κανονισμός θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. εντός Απριλίου και θα εφαρμοστεί άμεσα από τα κράτη-μέλη.

Μια ακόμη επεισοδιακή διαδήλωση

Νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια μιας ακόμη επεισοδιακής διαδήλωσης των Βέλγων αγροτών στο κέντρο των Βρυξελλών που διαμαρτυρήθηκαν καταγγέλλοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για αλλαγές της ΚΑΠ ως «ανεπαρκείς».

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν, μάλιστα, να βάλουν φωτιά στο σταθμό του μετρό Σουμάν πετώντας κοπριά και άχυρα στις κυλιόμενες σκάλες, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

Τουλάχιστον 250 τρακτέρ βρέθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας, έξω από το κτίριο της Κομισιόν αλλά και του Συμβουλίου, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή