Παγκρήτια Τράπεζα: Στα 90,7 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2023

Παγκρήτια Τράπεζα: Στα 90,7 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2023

Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Attica Bank

παγκρήτια-τράπεζα-στα-907-εκατ-τα-κέρδη-π-562964467

Θετικό αποτέλεσμα της τάξης των 90,7 εκατ. ευρώ πριν από φόρους και 60,1 εκατ. ευρώ μετά από φόρους εμφανίζει για τη χρήση του 2023 η Παγκρήτια Τράπεζα, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Attica Bank για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Τόσο η διοίκηση όσο και οι μέτοχοι της Παγκρήτιας καλούνται πριν από την απόφαση της συγχώνευσης να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για την εξυγίανση της τράπεζας, που βαρύνεται με κόκκινα δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε σύνολο χαρτοφυλακίου 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 55%, παρά τη βελτίωση των μεγεθών που επέφερε η απορρόφηση της HSBC το περασμένο καλοκαίρι. Οπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του 2023, οι συσσωρευμένες προβλέψεις της τράπεζας ανήλθαν σε 522,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι οριστικές καθυστερήσεις σε 687 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 43,5%.

Με βάση την ανακοίνωση της Παγκρήτιας, το προ φόρων αποτέλεσμα (εξαιρουμένης της ωφέλειας από την απόκτηση της HSBC) κατέγραψε άνοδο κατά 10,6%, διαμορφώνοντας τα κέρδη προ φόρων στα 6,4 εκατ. ευρώ, παρά το υψηλό ζημιογόνο αποτέλεσμα που ενσωματώθηκε στα αποτελέσματα χρήσεως της τράπεζας κατά το τέλος του 2023, ως αποτέλεσμα της νομικής συγχώνευσης, με απορρόφηση, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 3,45 δισ. ευρώ έναντι 2,68 δισ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση περίπου 29%, η οποία ενσωματώνει και τα οικονομικά μεγέθη των δύο νεοαποκτηθεισών τραπεζών. Να σημειωθεί ότι η επίπτωση της HSBC ήταν θετική για την Παγκρήτια σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, σε αντίθεση με τη Συνεταιριστική που επιβάρυνε τους κεφαλαιακούς δείκτες. Ωστόσο, η απορρόφηση των δύο τραπεζών αύξησε το σταθμισμένο ενεργητικό, διαμορφώνοντας οριακό κεφαλαιακό έλλειμμα 0,8 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 3,45 δισ. ευρώ έναντι 2,68 δισ. ευρώ το 2022.

Τα αποτελέσματα του 2023 αποτελούν τη βάση για την αποτίμηση των δύο τραπεζών και τον καθορισμό της σχέσης ανταλλαγής μετοχών μεταξύ Παγκρήτιας και Attica, ενώ ήδη οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν λάβει στα χέρια τους την αξιολόγηση της DBRS για την περίμετρο του χαρτοφυλακίου, που θα μπορούσε να ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον «Ηρακλή 3». Υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank βαρύνεται με βάση τα στοιχεία του 2023 με κόκκινα δάνεια 2 δισ. ευρώ σε σύνολο χαρτοφυλακίου 3,5 δισ. ευρώ.

Η αξιολόγηση αφορά το τμήμα των κόκκινων δανείων που θα εγγυηθεί το Δημόσιο, έτσι ώστε να υπολογιστεί στη συνέχεια η ζημία που θα χρειαστεί να καλυφθεί με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για τις δύο συγχωνευμένες τράπεζες. Η ΑΜΚ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα, δηλαδή με την απόφαση ένταξης των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή», καθώς θα μειώσει κάτω από τα απαιτούμενα όρια τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των δύο τραπεζών, που διαμορφώνεται στο 12,8% σε ό,τι αφορά την Attica Bank και στο 13% την Παγκρήτια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, η Thrivest Holdings, που ελέγχει σήμερα το 4,4% της Attica Bank –άλλο ένα 5% ελέγχει η Παγκρήτια– θα αποκτήσει το 51% της ενοποιημένης τράπεζας. Το ΤΧΣ, που ελέγχει το 72,5% θα κληθεί να συνεισφέρει στην ΑΜΚ κεφάλαια που αναλογούν στο ποσοστό του, μειώνοντας όμως παράλληλα τη συμμετοχή του κάτω από το 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή