Εκτίναξη πληθωρισμού παρά τα μέτρα στην Τουρκία

Εκτίναξη πληθωρισμού παρά τα μέτρα στην Τουρκία

Ανέβηκε στο 68,5% τον Μάρτιο από 67,1% τον προηγούμενο μήνα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δυσθεώρητο επίπεδο του 68,5% εκτινάχθηκε σε ετησιοποιημένη βάση τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καταγράφοντας αισθητή επιτάχυνση από το 67,1% του αμέσως προηγούμενου μήνα, παρά την πρωτοφανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην οποία έχει επιδοθεί η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας.

Η άνοδος από τον Φεβρουάριο, της τάξης του 3,16%, αποδόθηκε κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, των επικοινωνιών, αλλά και του κλάδου των ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφετεριών, με τις τιμές στον κάθε τομέα να ενισχύονται κατά 13%, 5,6% και 3,9% αντιστοίχως. Σε ετήσια βάση, μεγαλύτερη ώθηση στον γενικό δείκτη έδωσε και πάλι η εκπαίδευση, με «έκρηξη» 104%, τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες με 95% και η υγεία με 80%.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού συμβαίνει παρά τις εστιασμένες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της χώρας να του βάλουν «χαλινάρια», με συναπτές και μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού. Ενδεικτικά, από τις εκλογές του 2023, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να άλλαξε σελίδα στη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής, το επιτόκιο αναφοράς έχει αυξηθεί επανειλημμένως και τώρα διαμορφώνεται στο 50%. Η τελευταία αύξηση αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας το ανέβασε από το επίπεδο του 45%. Σημειώνεται ότι για την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες ευθύνεται εν μέρει η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού στην Τουρκία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του 2024. Ειδικότερα, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός ανέρχεται πλέον περίπου στα 530 δολάρια, είναι δηλαδή υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Πάντως, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού από την κεντρική τράπεζα. Παρότι η άνοδος του Μαρτίου αποτελεί «τη μικρότερη μηνιαία επιτάχυνση των τελευταίων τριών μηνών και δείχνει ότι ο αντίκτυπος της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο ενδέχεται τώρα να έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να απέχει από το επίπεδο που θα ήταν συμβατό με τον μονοψήφιο πληθωρισμό τον οποίο θέλουν να επιτύχουν οι αξιωματούχοι», σχολίασε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Νίκολας Φαρ, οικονομολόγος της Capital Economics.

«Τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού δεν αλλάζουν ιδιαίτερα την άποψή μας ότι το μέλλον επιφυλάσσει περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη και ότι θα χρειαστεί επίσης μια πιο συγκροτημένη προσπάθεια σύσφιγξης της δημοσιονομικής πολιτικής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή