Στο ραντάρ της ΑΑΔΕ 1.072 εταιρείες για τα POS

Στο ραντάρ της ΑΑΔΕ 1.072 εταιρείες για τα POS

Δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για διασύνδεση με την ταμειακή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα είναι 1.072 επιχειρήσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, αλλά δεν έχουν κλείσει εντός Απριλίου και ραντεβού με τεχνικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, πρόκειται για επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ το 2023 και στην πλειονότητά τους αφορούν τον κλάδο εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εταιρείες παρασκευής γευμάτων, catering, μπαρ ξενοδοχείων κ.λπ.) καθώς και πρατήρια καυσίμων.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι από χθες σε επικοινωνία με αυτές τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξακριβώσει αν η μη συμμόρφωσή τους οφείλεται σε αμέλεια ή σε λόγους ανωτέρας βίας. Εφόσον δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις, θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Οπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ, τόσο η επικοινωνία όσο και οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις με χαμηλότερο τζίρο που δεν ολοκλήρωσαν εγκαίρως τη διασύνδεση των συστημάτων τους.

Σημειώνεται πάντως ότι οι τεχνικοί διασύνδεσης προχώρησαν σε μια άτυπη απεργία ζητώντας περισσότερο χρόνο για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που αρνήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις αφορούν όλους τους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης και συγκεκριμένα:

Δεν έχουν ακόμη διασυνδέσει τις ταμειακές με τα τερματικά και δεν έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικούς.

• Επιχειρήσεις λιανικής. Για τις επιχειρήσεις που υποχρεούνται βάσει του νόμου να διασυνδέσουν τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές και δεν το κάνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων προβλέπεται:

1. Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, ή 20.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

2. Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, όταν επιβάλλεται σε χρήστες τερματικών POS που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των τόπων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί.

3. Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τριπλασιάζονται.

• Πάροχοι τερματικών POS. Σε περίπτωση που αυτές οι εταιρείες δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

2.000 έλεγχοι

Παράλληλα, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει 2.000 ελέγχους στους 35 κλάδους που ήταν υποχρεωμένοι από την 1η Απριλίου να έχουν εγκαταστήσει POS. Ηδη κλιμάκια της ΑΑΔΕ ξεκίνησαν σήμερα το πρωί ελέγχους σε υπόχρεους εγκατάστασης POS (ταξί, περίπτερα κ.λπ.) και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι οι υπόχρεοι είτε δεν έχουν προμηθευτεί POS είτε δεν δέχονται συναλλαγές με κάρτες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή