Χρηματοδότηση 451 εκατ. για τέσσερα φωτοβολταϊκά έργα στο Αμύνταιο

Χρηματοδότηση 451 εκατ. για τέσσερα φωτοβολταϊκά έργα στο Αμύνταιο

Δανειακές συμβάσεις με RWE και ΔΕΗ υπέγραψαν Alpha, Eurobank και Εθνική, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δανειακές συμβάσεις με τους ενεργειακούς ομίλους RWE και ΔΕΗ για την κατασκευή 4 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 730 MWp στο Αμύνταιο, ύψους επένδυσης 451,4 εκατ. ευρώ υπέγραψαν οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επενδυτής είναι η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewable Europe and Australia (51%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%), θυγατρικές της RWE και της ΔΕΗ αντιστοίχως.

Το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, εξ ου και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε χθες (σε συνέντευξή του στο Insider) ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί το αίτημα για την επόμενη δόση. To αίτημα θα διαχωριστεί από αυτό για τις επιχορηγήσεις, που θα κατατεθεί προς το τέλος του μήνα, όπως είπε, καθώς εκκρεμούν ακόμη δύο ορόσημα.

Οι δανειακές συμβάσεις για τα φωτοβολταϊκά χωρίζονται σε δύο τμήματα: η πρώτη χρηματοδότηση για την κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών, 280 MWp, συνολικού ύψους επένδυσης 196 εκατ. ευρώ θα γίνει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης 98 εκατ. ευρώ και με συνολικό τραπεζικό δανεισμό 59 εκατ. ευρώ, κατ’ αναλογία από τις τρεις τράπεζες, ενώ η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή θα συμμετάσχει με 39 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια. Η δεύτερη χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο», συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp, συνολικού ύψους επένδυσης 255,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 127,7 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 76,6 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό, κατ’ αναλογία από τις τρεις τράπεζες και τα 51,1 εκατ. ευρώ από τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των έργων έχουν ήδη υπογραφεί διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τα τέσσερα νέα φωτοβολταϊκά έργα. Για τα τρία πρώτα έργα έχει συναφθεί σύμβαση 15ετούς διάρκειας με τη ΔΕΗ, η οποία θα προμηθεύεται την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται, ενώ μέσω σύμβασης 10ετούς διάρκειας η ΔΕΗ και η RWE Supply & Trading (εταιρεία του ομίλου RWE) θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από το έργο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή