Λιανεμπόριο: Χαμηλές πτήσεις το πρώτο τρίμηνο

Λιανεμπόριο: Χαμηλές πτήσεις το πρώτο τρίμηνο

Τα πρώτα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν σημαντική πτώση του τζίρου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βαρυχειμωνιά» επικρατεί στο λιανεμπόριο, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων ο τζίρος του πρώτου τριμήνου του 2024 ήταν απογοητευτικός, πολύ μακριά από τις όχι υψηλές επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου του 2023. Ο εμπορικός κόσμος εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του στην πασχαλινή περίοδο και στον τουρισμό, αν και τα δύο έχουν έντονη εποχικότητα και τοπικό χαρακτήρα.

Στοιχεία μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο για τον Ιανουάριο, τα οποία μάλιστα αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και δη αυτές που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Αυτά δείχνουν ότι ο τζίρος στο λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 18,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, ενώ εάν εξαιρεθούν οι κλάδοι τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, η μείωση του τζίρου ήταν ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 34,1%. Το γεγονός ότι έχουμε πληθωρισμό, έστω και χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, σημαίνει ότι η μείωση του τζίρου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μείωση της πραγματικής ζήτησης.

Η μείωση της ζήτησης πλήττει περισσότερο συγκεκριμένους κλάδους του λιανεμπορίου, κυρίως τους παραδοσιακούς (ένδυση, υπόδηση, έπιπλα κ.λπ.) και λιγότερο τους κλάδους τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων. Τούτο φαίνεται και από τα στοιχεία για τον τζίρο του λιανεμπορίου το 2022 και το 2023. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία έγινε από τον Γιώργο Μπάλτα, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κύκλος εργασιών στο σύνολο του λιανικού εμπορίου διαμορφώθηκε το 2023 σε 68,14 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2022, που είχε διαμορφωθεί σε 63,70 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν εξαιρεθούν οι κλάδοι τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, ο τζίρος ήταν το 2023 24,82 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρότερη αύξηση, 5,6%, σε σύγκριση με το 2022 (23,50 δισ. ευρώ).

Ιδίως το τέταρτο τρίμηνο του 2023, τρίμηνο κατά το οποίο το λιανεμπόριο έχει πάντα υψηλές προσδοκίες λόγω Χριστουγέννων και Black Friday, η αύξηση του τζίρου ήταν μόλις 3,7% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ εάν εξαιρεθούν οι κλάδοι τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, η αύξηση του τζίρου σε μια πληθωριστική χρονιά ήταν μόλις 1,5%. Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα σε σχέση, όχι μόνο με τον κλάδο, αλλά και το μέγεθος των επιχειρήσεων. Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 10,66 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 10,48 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 5,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρότερη αύξηση, μόλις 1,3%. Ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν πολύ μεγάλο τμήμα των λιανεμπορικών, ο τζίρος υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο του 2023 κατά 1,6% (στο σύνολο) και κατά 3,8% χωρίς τους κλάδους τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή