Χωρίς ταμειακά διαθέσιμα μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χωρίς ταμειακά διαθέσιμα μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μόλις το 21,1% των επιχειρήσεων στη μεταποίηση-βιοτεχνία διαθέτει ταμειακό απόθεμα για περισσότερο από έξι μήνες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα έχει μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ άλλο ένα 25% έχει διαθέσιμα που φτάνουν το πολύ για ένα μήνα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο έως 50.000 ευρώ, με το 40% αυτών να δηλώνει ότι το ταμείο είναι… μηδέν. Το παραπάνω εύρημα περιλαμβάνεται στην εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι γενικά ο δείκτης οικονομικού κλίματος των ΜμΕ υποχώρησε το δεύτερο εξάμηνο του 2023 στις 63,9 μονάδες από τις 66,7 μονάδες το α΄ εξάμηνο του 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις διενεργήθηκαν από την εταιρεία MARC A.E. σε πανελλαδικό δείγμα 801 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), από την 1η έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2024.

Το πρόβλημα της έλλειψης ταμειακών διαθέσιμων διαπερνά το σύνολο των κλάδων, αφού μόλις το 21,1% των επιχειρήσεων στη μεταποίηση-βιοτεχνία διαθέτει ταμειακό απόθεμα για περισσότερο από έξι μήνες, όπως και το 18,9% και το 18,8% των επιχειρήσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών, αντιστοίχως. Το 28,5% των εμπορικών επιχειρήσεων, το 26,1% των επιχειρήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών και το 19,5% των επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης δηλώνουν ότι έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Πολύ σοβαρό πρόβλημα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα ανέρχεται στο 61,3% (30,7% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και 30,6% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα).

Σχετικά σταθερή παραμένει η κατάσταση αναφορικά με τα ποσοστά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με καθυστερημένες υποχρεώσεις, τα οποία ωστόσο, παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφηκε στις δύο προηγούμενες έρευνες, παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το 30,6% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Το αισιόδοξο εύρημα είναι ότι καταγράφεται μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων με πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τρεις ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές υποχωρούν στο 10,1%, έναντι 12% που ήταν το προηγούμενο εξάμηνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης, καθώς το 14,7% αυτών έχει τρεις ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το 29,1% δήλωσε ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, έναντι 34,2% που ανέφερε ότι μειώθηκε και 34,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε ο ίδιος. Τα ευρήματα για τα αποτελέσματα χρήσης των επιχειρήσεων το 2023 (κέρδη ή ζημίες) είναι καλύτερα σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, το 57,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη το 2023, έναντι 51% το 2022. Ζημίες δήλωσε το 19,2% των επιχειρήσεων (από 22,4% το 2022), ενώ το 13,7% δήλωσε πως δεν είχε ούτε κέρδη ούτε ζημίες (16,1% το αντίστοιχο ποσοστό το 2022).

Πάνω από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,2%) πραγματοποίησε κάποιας μορφής επένδυση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, διατηρώντας τον αριθμό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν επενδύσεις σε υψηλά ποσοστά.

Το 21,6% πραγματοποίησε επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, το 20,1% επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά μηχανήματα, το 9,9% σε κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπό εξοπλισμό και το 8,6% για κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή