Τζ. Γέλεν: Υπερβολικά μεγάλη η Κίνα για να αναζητεί ταχεία ανάπτυξη μέσω εξαγωγών

Τζ. Γέλεν: Υπερβολικά μεγάλη η Κίνα για να αναζητεί ταχεία ανάπτυξη μέσω εξαγωγών

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Κίνα θα ωφελούνταν, αν μείωνε την πλεονάζουσα παραγωγή της

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι η Κίνα είναι υπερβολικά μεγάλη για να προσπαθήσει να εξαγάγει το δικό της τρόπο για ταχεία ανάπτυξη και ότι θα ωφελούνταν αν μείωνε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων της, η οποία ασκεί πίεση σε άλλες οικονομίες.

Σε επισημάνσεις της στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην πόλη Γκουανγκτζόου (πιο γνωστή ως Καντόνα) κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής της στην Κίνα, η Γέλεν δήλωσε ότι κατανοεί το γεγονός πως η άμεση και η έμμεση κυβερνητική υποστήριξη του Πεκίνου στη μεταποίηση συνδέεται με στόχους εσωτερικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, τόνισε, αυτό «οδηγεί τούτη τη στιγμή σε μια παραγωγική ικανότητα των κινεζικών εργοστασίων η οποία υπερβαίνει την εσωτερική ζήτηση στην Κίνα, όπως και αυτό που μπορεί να αντέξει η παγκόσμια αγορά».

Τα σχόλια της κ. Γέλεν υπογραμμίζουν τον κύριο στόχο της στις συνομιλίες που θα έχει αργότερα σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, να επισημάνει δηλαδή τα προβλήματα που δημιουργούν στο εξωτερικό η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των κινεζικών εργοστασίων και η αύξηση των εξαγωγών τους, που τροφοδοτούν εν δυνάμει εμπορικές εντάσεις.

Η Τζ. Γέλεν δήλωσε ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων στην Κίνα ήταν πρόβλημα και στο παρελθόν, όμως εντάθηκε πρόσφατα με την εμφάνιση κινδύνων σε νέους τομείς, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), οι μπαταρίες και τα προϊόντα ηλιακής ενέργειας, δημιουργώντας προβλήματα σε ανταγωνιστές και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στην Ινδία.

Προς το συμφέρον της Κίνας

«Πιστεύω πως η αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και γενικότερα η εξέταση μεταρρυθμίσεων βασισμένων στην αγορά είναι προς το συμφέρον της Κίνας», δήλωσε η Aμερικανίδα υπουργός.

Η ίδια έκανε παραλληλισμούς με τις προσανατολισμένες στην αγορά κινεζικές μεταρρυθμίσεις κατά τις παρελθούσες δεκαετίες, που τόνωσαν την ανάπτυξη, κάτι που έβγαλε από τη φτώχεια εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, και υποστήριξε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα κέρδη αναβιώνοντας τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Η κ.Γέλεν δήλωσε επίσης ότι θα εκφράσει τις ανησυχίες αμερικανικών και διεθνών εταιρειών σχετικά με μια επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Κίνα, μεταξύ άλλων και με την «άδικη μεταχείριση σε σύγκριση με αυτή που έχουν ντόπιοι ανταγωνιστές».

Τραπεζική άσκηση

Επισήμανε και την πρόσφατη διενέργεια κοινής άσκησης των ΗΠΑ με την Κίνα για την αντιμετώπιση τραπεζικής κρίσης, δήλωση με σαφή στόχο τις διεθνείς αγορές.

«Εχουμε διεξαγάγει τεχνική συνεργασία μεταξύ μας, περιλαμβανομένης μιας άσκησης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τυχόν κατάρρευση μιας μεγάλης τράπεζας στις ΗΠΑ ή την Κίνα», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην κινεζική μεγαλούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT