Πιέσεις για αναβίωση και των ρυθμίσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Πιέσεις για αναβίωση και των ρυθμίσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Δυνατότητα επανένταξης σε ρυθμίσεις που έχασαν ζητούν εκπρόσωποι μικρομεσαίων αλλά και επαγγελματιών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη και προς τον ΕΦΚΑ εισηγούνται προς το οικονομικό επιτελείο εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων αλλά και των επαγγελματιών, με τις πληροφορίες να θέλουν το υπουργείο Εργασίας να μην εξετάζει για την ώρα τέτοιο ενδεχόμενο. Και αυτό, γιατί μπορεί τα χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να έχουν φθάσει (σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία Δεκεμβρίου 2023) τα 47,6 δισ. ευρώ, όμως το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι οι αναβιώσεις ρυθμίσεων δεν έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά, η αναβίωση των ρυθμίσεων που «έτρεξε» τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, δεν… προχώρησε. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση του νόμου 5036/2023, που προέβλεπε: α) τη δυνατότητα αναβίωσης των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ν. 4611/2019 και του ν. 4756/2020 (COVID έως 72 δόσεις) για όσους οφειλέτες τις είχαν χάσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023 και β) νέα ρύθμιση σε έως και 72 δόσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022, εντάχθηκαν 54.937 οφειλέτες, από τους οποίους οι 20.981 την τηρούν, οι 3.391 την ολοκλήρωσαν και 30.565 την εγκατέλειψαν. Το ποσό οφειλών που έμεινε εκτός ρύθμισης ανέρχεται σε 361,48 εκατ. ευρώ, το χρέος που εξυπηρετείται είναι της τάξης μόλις των 267 εκατ. ευρώ και το χρέος που εξοφλήθηκε δεν ξεπερνάει τα 7,15 εκατ. ευρώ.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, πάντως, εισηγείται προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον ίδιο τρόπο που αναβιώνουν οι φορολογικές ρυθμίσεις των υπόχρεων να δοθεί η δυνατότητα αυτή και στους οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ. Στην πράξη, ζητεί να δοθεί η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να τις αποπληρώσουν σε πάγιες ρυθμίσεις, έως 100 δόσεις, αναλόγως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού, υποστηρίζοντας πως είναι προς το συμφέρον τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, οι οφειλές των μη μισθωτών οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι προκλήθηκαν από την πολυετή κρίση και τις συνθήκες της πανδημίας. Εάν ρυθμιστούν, θα εισέλθουν χρήματα στην εθνική οικονομία και θα αποκτήσουν εκ νέου ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το συσσωρευμένο χρέος τους, σημειώνουν.

Η θέση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας βασίζεται στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου προβλέπεται ότι: οι οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να αναβιώσουν την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, τις ειδικές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις), καθώς και τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Σε ανακοίνωση του ΒΕΑ αναφέρεται ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να αναβιώσουν περίπου 230.000 ρυθμίσεις, εφόσον οι οφειλέτες αποπληρώσουν εφάπαξ το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στο υπουργείο Εργασίας πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το θέμα, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή σε μια αντίστοιχη προσπάθεια θα είναι περιορισμένη. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι συνολικές οφειλές σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται σε αύξηση τόσο των κύριων οφειλών (κατά 285,8 εκατ. ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, η αύξηση στις ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές πηγάζει από το εύρος οφειλής άνω των 10.000 ευρώ (κατά 1,1 δισ. ευρώ συνολικά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή