Αυστηρή προειδοποίηση στην Κίνα από τη Γέλεν

Αυστηρή προειδοποίηση στην Κίνα από τη Γέλεν

Στο επίκεντρο η υπερπαραγωγή και οι εξαγωγές πράσινων αγαθών

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζάνετ Γέλεν εγκαινίασε τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κίνα ως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ με μια αυστηρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο που ενέχει για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις της Δύσης η πλεονάζουσα παραγωγή αγαθών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η σιδηρά κυρία της αμερικανικής οικονομίας έφερε το θέμα στο επίκεντρο των τετραήμερων οικονομικών συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους, διαμηνύοντας ότι η Κίνα είναι υπερβολικά μεγάλη για να προσπαθήσει να εξαγάγει τον δικό της τρόπο για ταχεία ανάπτυξη και ότι θα ωφελούνταν αν μείωνε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων της, η οποία ασκεί πίεση σε άλλες οικονομίες. «Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα δεν είναι νέο πρόβλημα, αλλά έχει ενταθεί και βλέπουμε αναδυόμενους κινδύνους σε νέους τομείς», τόνισε από την Γκουανζού, το εξαγωγικό κέντρο της νότιας Κίνας, όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ και τον κυβερνήτη της επαρχίας Γκουάνγκντονγκ, Ουάνγκ Ουεζόνγκ. Η Γέλεν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υπερπαραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών, ημιαγωγών και άλλων αγαθών «made in China» που κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές λόγω της πτώσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά της Κίνας. Η τάση αυτή δεν είναι υγιής για την Κίνα, ενώ παράλληλα βλάπτει τους παραγωγούς σε άλλες χώρες, τόνισε, καλώντας το Πεκίνο να απομακρυνθεί από τις κρατικές επενδύσεις και να επιστρέψει στις προσανατολισμένες στην αγορά μεταρρυθμίσεις που τροφοδότησαν την ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες.

Την ώρα που κλιμακώνονται οι εντάσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου για μια σειρά θεμάτων, η Γέλεν επικεντρώθηκε στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος συνεχίζοντας ένα διάλογο που ξεκίνησε κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Κίνα τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της παράνομης χρηματοδότησης. Μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους και των δύο πλευρών, είπε, εργάζεται όλο αυτό το διάστημα για τον περιορισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων από μια πιθανή πτώχευση τραπεζών σε κάθε οικονομία. «Εχουμε πραγματοποιήσει τεχνικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένης μιας άσκησης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε από κοινού την πτώχευση μιας μεγάλης τράπεζας στις ΗΠΑ ή στην Κίνα», ανέφερε η Γέλεν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα πορίσματα αυτής της αξιολόγησης.

Η Κίνα έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο οικονομικής ανάπτυξης 5% για το 2024, που τροφοδοτείται εν μέρει από περισσότερες επενδύσεις σε νέους τομείς υψηλής τεχνολογίας, καθώς η οικονομία της αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση ακινήτων και την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση. Πολλοί οικονομολόγοι, ωστόσο, λένε ότι το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας χρειάζεται μια σημαντική αναμόρφωση ώστε να μπορέσει να τονωθεί η εγχώρια κατανάλωση και να μειωθεί η παραδοσιακά μεγάλη εξάρτηση από επενδύσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε περισσότερες ενέργειες για την προστασία μιας νεοσύστατης αμερικανικής αλυσίδας εφοδιασμού προϊόντων καθαρής ενέργειας.

Η Γέλεν ξεκίνησε τη συνάντησή της με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χε λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να επικοινωνήσουν στενά για δύσκολα ζητήματα, όπως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι οικονομικοί περιορισμοί που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. «Είναι αυτό που περιμένει ο κόσμος και οι πολίτες μας από εμάς», υπογράμμισε.

Παράγοντες της αγοράς βλέπουν την αυξανόμενη κριτική των ΗΠΑ για το οικονομικό μοντέλο της Κίνας με επίκεντρο την παραγωγή, τις επιδοτήσεις και το χρέος ως ένα αρχικό βήμα για την αύξηση των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και στα αγαθά καθαρής ενέργειας με στόχο την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας. Η Γέλεν απέφυγε να εγείρει απειλές για νέους εμπορικούς φραγμούς, είπε όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Γκουανζού ότι δεν θα αποκλείσει περισσότερες ενέργειες για την προστασία μιας νεοσύστατης αμερικανικής αλυσίδας εφοδιασμού για EV, μπαταρίες, ηλιακή ενέργεια και άλλα αγαθά από κινεζικές εισαγωγές σε μειωμένες τιμές. Ενας από τους στόχους του ταξιδιού της, είπε, είναι να εδραιώσει μια σχέση ΗΠΑ – Κίνας που θα μπορούσε «να αντέξει κραδασμούς και δύσκολες συνθήκες».

Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει σοβαρή αλλαγή στην κινεζική πολιτική ως αποτέλεσμα της επίσκεψης Γέλεν, Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο θεωρούν σημαντικό να αναλυθούν οι κίνδυνοι που ενέχουν οι υπερεπενδύσεις σε ορισμένους τομείς –και η σχετικά ασθενής καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα– τόσο για την οικονομία της Κίνας όσο και για τους εμπορικούς εταίρους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή