Πρώτη φορά σε μια 10ετία πέφτουν οι τιμές κατοικιών στην Ευρώπη

Πρώτη φορά σε μια 10ετία πέφτουν οι τιμές κατοικιών στην Ευρώπη

Στην Ευρωζώνη οι μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 1,1% το δ΄ τρίμηνο του 2023

Οι τιμές κατοικιών στην Ευρώπη μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τη Eurostat, που διαπίστωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη στις αγορές ακινήτων σε ορισμένες ανατολικές και νότιες χώρες, υπερκαλύφθηκε από τις μειώσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Στην Ευρωζώνη οι μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 1,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στο σύνολο της Ε.Ε. ωστόσο η μείωση ήταν ελαφρώς μικρότερη, στο 0,8%.

Η αγορά κατοικίας της Γερμανίας ήταν από εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από την πτώση των ακινήτων, καταγράφοντας μείωση 8,4% σε ετήσια βάση, ενώ στο Λουξεμβούργο σημειώθηκε πτώση 9,1%. Ακολουθούν η Φινλανδία με 5,6% και η Σουηδία με 5,3%. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Κροατία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν μεταξύ 8% και 12%. Η ισχυρότερη ανάπτυξη στις χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, εξηγούν οι οικονομολόγοι, βοήθησε τις αγορές κατοικιών τους, την ώρα που χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης –όπως η Γερμανία και η Γαλλία– υποφέρουν από τη στάσιμη ή την αδύναμη ανάπτυξη.

«Η πρόσφατη υποαπόδοση της γερμανικής οικονομίας προστέθηκε στην επιφυλακτικότητα των αγοραστών», δήλωσε ο Ρικάρντο Αμάρο από την Oxford Economics, προσθέτοντας ότι η «δυναμική της προσφοράς» θα μπορούσε να εξηγήσει την υπεραπόδοση των αγορών κατοικιών ορισμένων χωρών, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, «όπου οι νέες κατασκευές ήταν αδύναμες». Κάθε χώρα έχει τους δικούς της πρόσθετους παράγοντες που «εξηγούν» την αγορά κατοικίας της.

Οι αγορές ακινήτων Γερμανίας και Λουξεμβούργου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση.

Η αγορά κατοικίας της Πορτογαλίας ενισχύθηκε από φορολογικά κίνητρα για τους αγοραστές δεύτερης κατοικίας και την προσφορά «χρυσής βίζας» στους πλούσιους αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητα, μέτρα ωστόσο που καταργεί πλέον η κυβέρνηση. Η αγορά κατοικίας της Πολωνίας «επωφελήθηκε τόσο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξή της όσο και από την πρόσθετη ώθηση των δύο μειώσεων επιτοκίων πέρυσι», τόνισε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ολλανδική τράπεζα ING. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν περισσότερο σε ορισμένες χώρες –όπως η Γερμανία–, αφού τα απότομα κέρδη άρχισαν να φαίνονται υπερτιμημένα σε σύγκριση με τα ενοίκια ή τα εισοδήματα των νοικοκυριών, πρόσθεσε ο Αντριου Κένιγχαμ από την Capital Economics. «Αντίθετα, σε ορισμένες οικονομίες στον νότο της Ευρωζώνης –όπως η Ισπανία– παρέμεναν αρκετά χαμηλά και δεν είχαν ανακάμψει πλήρως από τις μεγάλες διορθώσεις στην αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Η Eurostat δεν συμπεριέλαβε στοιχεία από την Ελλάδα, η αγορά κατοικίας της ωστόσο ήταν από τις ισχυρότερες στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις τιμές των κατοικιών να αυξάνονται κατά 13,4% από πέρυσι.

Σε τριμηνιαία βάση οι τιμές της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και οι τιμές της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 0,7%. Οι τιμές κορυφώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022, λίγο αφότου η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια ως απάντηση στη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού εδώ και μια γενιά. Οι επικριτές της κατηγόρησαν την υπερβολικά χαλαρή πολιτική της μέχρι το 2022 για τη διόγκωση της φούσκας των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως στα ακίνητα, την τελευταία δεκαετία. Ομως, από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων για να φτάσει στο ιστορικό υψηλό του 4% πέρυσι, οι τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη μειώθηκαν μόνο κατά 2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. «Η ΕΚΤ δεν έκανε πολλά για να σκάσει τη φούσκα αυξάνοντας τα επιτόκια, κάτι που είναι αξιοσημείωτο και δείχνει ότι η προσφορά νέων κατοικιών είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε πολλές χώρες», είπε ο Μπρζέσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT