Νέα άνοδος τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών το α΄ τρίμηνο

Νέα άνοδος τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών το α΄ τρίμηνο

Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στην Αττική ενισχύθηκε 13,5%, φθάνοντας στις 2.350 ευρώ/τ.μ.

νέα-άνοδος-τιμών-πώλησης-και-ενοικίασ-562960588

Συνεχίστηκε η «ανηφόρα» των τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Αττική και κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου του 2024, παρότι, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, έχει αρχίσει να παρατηρείται σημαντική «κόπωση» της ζήτησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες κατοικιών.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στην Αττική διαμορφώθηκε σε 2.350 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.070 ευρώ/τ.μ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αύξηση 13,5%. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα ενοίκια η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης έχει πλέον αγγίξει τα 9,6 ευρώ/τ.μ., όντας 11,6% υψηλότερη σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, χωρίς να διακρίνονται σημάδια έστω σταθεροποίησης.

Μεταξύ των επιμέρους περιοχών, η μεγαλύτερη αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης εξακολουθεί να εντοπίζεται στην περιοχή του Πειραιά. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση η αύξηση αγγίζει πλέον το 27,3% σε 2.333 ευρώ/τ.μ., ενώ στα προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται πλέον σε 1.875 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 25% σε ετήσια βάση. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στη στροφή των επενδυτών του προγράμματος «χρυσή βίζα» στην περιοχή του Πειραιά, όπου το ελάχιστο ύψος επένδυσης παρέμεινε στις 250.000 ευρώ, έναντι 500.000 ευρώ που απαιτούνται από την 1η Αυγούστου 2023 στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια. Πάντως, μεγάλη αύξηση με 14,6% παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές πώλησης στο κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον η μέση τιμή αγγίζει τα 2.073 ευρώ/τ.μ., από 1.810 ευρώ/τ.μ.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για τη μελλοντική πορεία των τιμών και τις πιθανότητες σταθεροποίησης ή ακόμη και διόρθωσής τους σε κάποιες περιοχές, με δεδομένο ότι προωθούνται νέες μεταβολές στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα», με το ελάχιστο όριο επένδυσης για το σύνολο της Αττικής να αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.

Στην αγορά των ενοικίων η εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη για όσους βρίσκονται σε αναζήτηση κατοικίας, καθώς ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή έχει πλέον αυξηθεί σε 10,36 ευρώ/τ.μ., όντας 10,4% υψηλότερη συγκριτικά με το περυσινό πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση στα νότια προάστια, όπου πλέον η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 12,35 ευρώ/τ.μ., από 11,08 ευρώ/τ.μ. πριν από 12 μήνες, μια αύξηση κατά 11,5%.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται και πάλι στην περιοχή του Πειραιά, όπου η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο σε 9,78 ευρώ/τ.μ., από 8,25 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για αύξηση κατά 18,5%, τη στιγμή που και στα προάστια του Πειραιά το μέσο ζητούμενο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά 15,6% σε 8,13 ευρώ/τ.μ., από 7,03 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή