Πώς η κυβέρνηση στην Αυστραλία ελπίζει να ρίξει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ

Πώς η κυβέρνηση στην Αυστραλία ελπίζει να ρίξει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ

Με πολύ υψηλά πρόστιμα που φτάνουν έως και το 10% του ετήσιου τζίρου απειλεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ υψηλά πρόστιμα που φτάνουν έως και το 10% του ετήσιου τζίρου απειλεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπου εμφανίζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Η Καμπέρα πρόκειται να επιβάλει πλέον υποχρεωτικό κώδικα δεοντολογίας, όπως αποκαλείται, στις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής, με ετήσιο τζίρο άνω των 5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (3 δισ. ευρώ), με τον πρωθυπουργό Αντονι Αλμπανέζι να φιλοδοξεί ότι θα σπάσει ο κύκλος της ανόδου των τιμών στα ράφια, που φέρεται να οφείλεται στον ελλιπή ανταγωνισμό ή ακόμη και σε προσυνεννόηση, (πρακτικές καρτέλ) που πλήττουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με αναφορά ομάδας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εργασίας της Αυστραλίας, Κρεγκ Εμερσον, ο κώδικας δεοντολογίας πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και να επιβάλλεται πρόστιμο έως και 10 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας ή έως 10% του περυσινού τζίρου τους.

«Αυτό το σχέδιο έχει να κάνει με το πώς να μετατρέψουμε τα σούπερ μάρκετ μας σε πιο ανταγωνιστικά, έτσι ώστε οι Αυστραλοί να έχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές, είτε είναι οι προμηθευτές είτε, φυσικά, οι καταναλωτές στο ταμείο», είπε στον κρατικό ραδιοσταθμό ABC σήμερα Δευτέρα, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι η δύναμη των σούπερ μάρκετ με μόνο έναν εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς έχει οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Αλμπανέζι.

Ο δρ Εμερσον είπε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί να επιβληθούν πρόστιμα, ωστόσο πρέπει να νομοθετηθούν αυστηρές ποινές ώστε να υπακούν όλοι στον κώδικα δεοντολογίας και να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Πηγή: Sydney Morning Herald, Australian Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT