Επαφές για την εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil

Επαφές για την εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil

Σε εξέλιξη η διαδικασία due diligence, εκκρεμεί η συμφωνία για το τίμημα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας από απόβλητα στην Ευρώπη βρίσκεται η Motor Oil, η οποία, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» από τα μέσα Φεβρουαρίου, αξιολογεί την προοπτική εξαγοράς της Ηλέκτωρ, θυγατρικής της Ελλάκτωρ. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και εκκρεμεί η τελική συμφωνία επί του τιμήματος. Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας due diligence, οικονομικού και νομικού ελέγχου δηλαδή, που διενεργεί η Motor Oil στη θυγατρική της Ελλάκτωρ. Σημειώνεται πως η Motor Oil είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της Ελλάκτωρ με ποσοστό 29,87%, μετά τη Reggeborgh Invest (45,16%), η οποία ελέγχει και το management.

Τόσο η Ελλάκτωρ όσο και η Motor Oil επιβεβαίωσαν με σχετικές ανακοινώσεις τους τη Δευτέρα την ύπαρξη εν εξελίξει διαδικασίας due diligence, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει ακόμη οικονομική προσφορά. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό αν σε ενδεχόμενη πώληση της Ηλέκτωρ θα προχωρήσει στη διάθεση των μετοχών του και ο Λεωνίδας Μπόμπολας, που ελέγχει ποσοστό μικρότερο του 6%.

Η εξαγορά της Ηλέκτωρ, εφόσον ολοκληρωθεί, θα προστεθεί στις δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας και ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων της Motor Oil, στις οποίες την τελευταία διετία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις. Η θυγατρική της LPC και οι εξαγορασθείσες Thalis και Verd δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή βασικών λιπαντικών, στην παραγωγή και εμπορία συσκευασμένων λιπαντικών προϊόντων, καθώς και στην εμπορία παραφινών με εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες, στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας, καυσίμων φιλικότερων προς το περιβάλλον, στην επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση, αποκατάσταση και αξιοποίηση πόρων, και στην παραγωγή φιλικότερων στο περιβάλλον μορφών ενέργειας εν γένει.

Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, δημιουργείται ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στη διαχείριση απορριμμάτων και την παραγωγή πράσινης ενέργειας από απόβλητα.

Υπενθυμίζεται πως η Motor Oil πρωταγωνιστεί και στο ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΛΕ) που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών στην Ευρώπη. Η Ηλέκτωρ είναι μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, και έτσι η εξαγορά της εντάσσεται άρτια στον στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil για τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό της με ορίζοντα το 2030, τον οποίο αναπτύσσει με ταχύτατους ρυθμούς μέσω επενδύσεων και εξαγορών συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Η Ηλέκτωρ έχει παρουσία σε οκτώ χώρες, διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδίκευση που της επιτρέπει να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου και βιομάζας. Σημειώνεται ότι η Motor Oil διεκδικεί τρία μεγάλα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης αποβλήτων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Ηλέκτωρ το 2022, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 13,28 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών ήταν 120,94 εκατ., τα κέρδη προ φόρων 9,57 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη 3,44 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου Ηλέκτωρ ήταν 101,3 εκατ., με τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό στα επίπεδα των 23 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT