Συνεχίζει ανοδικά η γερμανική βιομηχανική παραγωγή

Συνεχίζει ανοδικά η γερμανική βιομηχανική παραγωγή

Αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, ελπίδες για έξοδο της Γερμανίας από την ύφεση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί σύντομα να εξέλθει από την ύφεση στην οποία έχει πιθανότατα περιέλθει τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής έδειξε αύξηση κατά 2,1% τον Φεβρουάριο με μοχλό τις κατασκευές, όπως ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.

Το ποσοστό αυτό ήταν ανώτερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Παρά την αύξηση που καταγράφηκε αυτόν τον μήνα, η συνολική παραγωγή εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ενεργειακού κόστους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, επιβαρυντικά λειτούργησαν η αδύναμη εξωτερική ζήτηση, το υψηλό κόστος δανεισμού και η αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής.

«Τα γερμανικά βιομηχανικά στοιχεία σηματοδοτούν το τέλος της στασιμότητας το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING. «Επιτέλους επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τουλάχιστον η κυκλική ύφεση έχει φτάσει στο τέλος της».

Τα στοιχεία το τελευταίο διάστημα ήταν αμφίσημα. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες παρουσίασαν μικρή αύξηση, αλλά μόνο λόγω των ευμετάβλητων τιμών της βαριάς βιομηχανίας. Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις από την S&P Global έδειξαν επιδείνωση της δυναμικής της βιομηχανίας τον Μάρτιο.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, που μετριέται από το ινστιτούτο Ifo, καθώς και οι προσδοκίες των επενδυτών ZEW βελτιώθηκαν ωστόσο αμφότερες τον περασμένο μήνα, με ώθηση από τις προοπτικές για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Ιούνιο και τη βελτίωση των παγκόσμιων συνθηκών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, ύστερα από πτώση 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Ενα νέο μοντέλο του Bloomberg Economics δείχνει μια πιο ήπια έκβαση, τοποθετώντας την πιθανότητα ύφεσης λίγο πάνω από το 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή