Προγράμματα κατάρτισης για τη βιομηχανία ζητεί ο ΣΒΕ

Προγράμματα κατάρτισης για τη βιομηχανία ζητεί ο ΣΒΕ

Από τη βιομηχανία λείπουν εργαζόμενοι σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, ιδίως στις σύγχρονες τεχνολογίες

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα και ποιοτικότερα προγράμματα κατάρτισης, εξειδικευμένα για τη βιομηχανία και ειδικά για τις ανάγκες του κλάδου, ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Deloitte εκπόνησε μελέτη, που κατέληξε σε δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη κατά την παρουσίαση της μελέτης, από τη βιομηχανία λείπουν εργαζόμενοι σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, ιδίως στις σύγχρονες τεχνολογίες. «Λείπει όμως και η δυνατότητα να βοηθάμε το ανθρώπινο δυναμικό μας να γίνεται όλο και πιο εναρμονισμένο με τις σύγχρονες απαιτήσεις», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη που εκπονήθηκε από το τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte σε συνεργασία με το ΙΝΣΒΕ (ινστιτούτο του ΣΒΕ) προκρίνει μεταξύ άλλων τις εξής δράσεις:

– Ανάπτυξη ολοκληρωμένου πλάνου δράσης για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) στη βιομηχανία και αύξηση των σχετικών κονδυλίων.

– Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων ΕΕΚ για τη βιομηχανία στις δομές τυπικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΕΣΚ και ΣΑΕΚ).

– Αναβάθμιση και ενίσχυση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην ελληνική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρικών και ενδοεπιχειρησιακών.

– Αναβάθμιση και περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό και στη διαχείριση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που σχετίζονται με τη βιομηχανία.

– Ενδυνάμωση και επέκταση των θεσμών της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης.

– Συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται εκτός απασχόλησης και διασύνδεση με τις ανάγκες της βιομηχανίας.

– Αναβάθμιση των μηχανισμών αξιολόγησης της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

– Δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων.

– Δημιουργία μηχανισμού τακτικής επικαιροποίησης των επαγγελματικών περιγραμμάτων, καθώς και των ειδικοτήτων και επαγγελματικών αντικειμένων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ).

– Πιο ουσιαστική και ενεργή δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις προσπάθειες ενίσχυσης της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή