Ενισχύσεις 30 εκατ. για φωτοβολταϊκά στο χωράφι

Ενισχύσεις 30 εκατ. για φωτοβολταϊκά στο χωράφι

Μέχρι 15 Μαΐου οι αιτήσεις – Παράταση του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και τις 15 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που άνοιξε χθες. Μέσω του προγράμματος του ΥΠΕΝ, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50 kW από επαγγελματίες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μη σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό. Η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας και έως την κάλυψη του συνολικού ποσού. Η πρώτη ομάδα προτεραιότητας αφορά αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έως και 10,8 kW και η δεύτερη για φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8 kW και έως 50 kW. Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Για αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31 kW έως 50 kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μια σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ – ως απλός αυτοπαραγωγός). Στο μεταξύ, χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» από επαγγελματίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8 kW, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ.

Με την ένταξη στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ένας μέσος αγρότης (με ετήσια κατανάλωση 30.000 kWh) θα πετύχει μείωση του λογαριασμού ρεύματος σε ετήσια βάση έως και 3.600 ευρώ. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες και την παράταση του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ, έως τις 15 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή