Μειώθηκε η ζήτηση για εταιρικά δάνεια στην Ευρωζώνη

Μειώθηκε η ζήτηση για εταιρικά δάνεια στην Ευρωζώνη

Αυστηροποιήθηκαν και τα πιστωτικά κριτήρια για τον τραπεζικό δανεισμό, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά μειωμένη ήταν η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2024 εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού, που πιθανότατα δεν θα μειωθεί μέχρι τα μέσα του έτους.

Η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, έδειξε επίσης ότι τα πιστωτικά κριτήρια –οι εσωτερικές οδηγίες των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων– ήταν πιο αυστηρά για τις εταιρείες στη Ζώνη του Ευρώ. Ωστόσο, υπήρξε μια σχετική χαλάρωση για τα στεγαστικά δάνεια για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021. «Τα υψηλότερα επιτόκια, καθώς και οι χαμηλότερες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις και η χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη για τα νοικοκυριά άσκησαν περιοριστικές πιέσεις στη ζήτηση δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η σημαντική μείωση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσεις ήταν αντίθετη με τις προηγούμενες προσδοκίες των τραπεζών για σταθεροποίηση». Αλλη έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα η ΕΚΤ έδειξε μια μέτρια μείωση των αναγκών των επιχειρήσεων για δάνεια το πρώτο τρίμηνο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναλύουν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν πόσο σύντομα και πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η νομισματική χαλάρωση. Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί στο ιστορικό υψηλό του 4% κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας στη Φρανκφούρτη, ενώ η πρώτη επιτοκιακή μείωση αναμένεται τον Ιούνιο με φόντο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η περιοριστική νομισματική πολιτική ρίχνει τη σκιά της στην Ευρωζώνη η οποία μόλις κατάφερε να ξεφύγει από την ύφεση, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμού καταγράφει ελάχιστη ανάπτυξη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή