Σταρ της Σίλικον Βάλεϊ ο γκουρού της τεχνητής νοημοσύνης

Σταρ της Σίλικον Βάλεϊ ο γκουρού της τεχνητής νοημοσύνης

Το who is who του Σαμ Αλτμαν και οι επενδύσεις σε startups πριν από το ChatGPT

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαμ Αλτμαν, το πρόσωπο της παγκόσμιας φρενίτιδας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI μπορεί να έγινε διάσημος χάρη στην εταιρεία που τάραξε τα νερά το 2022 λανσάροντας το ChatGPT, έχτισε όμως την περιουσία του με βάση νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως το Reddit, το οποίο εισήχθη πρόσφατα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και η εταιρεία πληρωμών Stripe, η οποία αξίζει 65 δισ. δολάρια.

Ο 38χρονος μεγιστάνας, ο οποίος σύμφωνα με τους οικείους του βρίσκεται πάντα «στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή», έχει επενδύσει μεταξύ άλλων στην εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Helion και στη startup μακροζωίας Retro Biosciences, και στο χαρτοφυλάκιό του, το οποίο περιλαμβάνει κορυφαία ακίνητα στην Καλιφόρνια και στη Χαβάη, δεν βασίζεται όπως λέει σε μετοχές της OpenAI. Mε περιουσία ενός δισ. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 2.692 της λίστας Forbes και έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να φθάσει τον πρώην συνεργάτη του στην OpenAI Ελον Μασκ, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο με περιουσία 194 δισ. δολαρίων.

Ποιος είναι όμως ο Αλτμαν, ο άνθρωπος που εν πολλοίς βρίσκεται πίσω από την «έκρηξη» της ΑΙ; Γνωστό όνομα στη Σίλικον Βάλεϊ εδώ και χρόνια, απέκτησε ευρύτερη φήμη χάρη στην επιτυχία του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, διετέλεσε όμως προηγουμένως πρόεδρος της startup accelerator Y Combinator, ενώ απέκτησε μερίδιο σε επιτυχημένες νεοφυείς εταιρείες. Ο μεγαλύτερος από τα 4 παιδιά μιας εβραϊκής οικογένειας, γεννήθηκε το 1985 στο Σικάγο, μεγάλωσε όμως στο Σεντ Λούις του Μιζούρι. Η μητέρα του είναι δερματολόγος, ο πατέρας του μεσίτης και σε ηλικία μόλις οκτώ ετών απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή, ένα Macintosh της Apple, που τον βοήθησε όπως τονίζει όχι μόνο να μυηθεί στον κόσμο της τεχνολογίας, αλλά και να μιλήσει ανοικτά για τη σεξουαλικότητά του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

«Το να μεγαλώνεις ως gay στις μεσοδυτικές πολιτείες δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα. Και η εύρεση chatroom στην AOL ήταν μεταμορφωτική. Τα μυστικά είναι άσχημα όταν είσαι έντεκα, δώδεκα ετών». Παρακολούθησε το ιδιωτικό σχολείο John Burroughs στο Σεντ Λούις και στη συνέχεια σπούδασε επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για δύο χρόνια προτού εγκαταλείψει τις σπουδές του (όπως άλλα κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας τεχνολογίας, από τον Στιβ Τζομπς μέχρι τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ) για να ιδρύσει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για κινητά Loopt. Στη συνέχεια, ίδρυσε ένα fund με το όνομα Hydrazine Capital και συγκέντρωσε 21 εκατ. δολάρια, μεταξύ άλλων από τον συνιδρυτή της PayPal, Πίτερ Τίελ, ενώ ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες επενδύσεις έως το 2014, όταν σε ηλικία 28 ετών επιλέχθηκε από τον ιδρυτή της Y Combinator να τον διαδεχθεί στο τιμόνι της εταιρείας.

Χρονιά-σταθμός στη ζωή του παραμένει το 2015, όταν μαζί με τον Ελον Μασκ και μια ομάδα μεγαλοεπενδυτών με πρωταγωνίστρια τη Microsoft ίδρυσαν την OpenAI. Ο Μασκ αποχώρησε το 2018 και ένα χρόνο μετά ο Αλτμαν έγινε διευθύνων σύμβουλος και ξεκίνησε το πρότζεκτ της ανάπτυξης τεχνολογίας γενετικής νοημοσύνης. Αποστολή της ΟpenAI, όπως υπογραμμίζει, είναι να διασφαλίσει ότι η ΑΙ «ωφελεί όλη την ανθρωπότητα». «Εάν η γενετική τεχνική νοημοσύνη δημιουργηθεί επιτυχώς, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανυψώσουμε την ανθρωπότητα αυξάνοντας την αφθονία, υπερτροφοδοτώντας την παγκόσμια οικονομία και βοηθώντας στην ανακάλυψη νέας επιστημονικής γνώσης που θα αλλάζει τα όρια των δυνατοτήτων», έχει πει.

Ο Σαμ Αλτμαν στηρίζει τους Δημοκρατικούς, αγαπάει τα γρήγορα αυτοκίνητα και είναι χορτοφάγος. Επίσης, όπως έχει δηλώσει δημόσια, είναι «prepper», εστιάζει δηλαδή στην επιβίωση σε ακραίες παγκόσμιες συνθήκες, όπως μια θανατηφόρα πανδημία ή μια πυρηνική επίθεση, γι’ αυτό και έχει πάντα μαζί του εργαλεία επιβίωσης όπως όπλα, χρυσό, ιωδιούχο κάλιο, αντιβιοτικά, μπαταρίες και μάσκες αερίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή