Ο Ελον Μασκ βλέπει τρελό πόλεμο για ταλέντα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ελον Μασκ βλέπει τρελό πόλεμο για ταλέντα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις αμοιβές των στελεχών του, ενισχύει τη startup xAI

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ανταγωνισμός για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ο πιο τρελός πόλεμος ταλέντων που έχω δει ποτέ». Τάδε έφη Ελον Μασκ, ο Νοτιοαφρικανός μεγιστάνας της Τesla και του Χ, ο oποίος ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις αμοιβές των μηχανικών που ειδικεύονται στην ΑΙ και βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ζήτησης. H αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μια ακόμη εταιρεία που πληρώνει αδρά τους ειδήμονες του κλάδου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη «λαθροθηρία» από ανταγωνιστές, όπως διευκρίνισε ο Μασκ σε σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα Χ. Ο δισεκατομμυριούχος απάντησε επίσης δημόσια σε μια αναφορά από την ιστοσελίδα τεχνολογίας The Information, ότι ο επιστήμονας μηχανικής μάθησης της Tesla, Ιθαν Νάιτ, εγκατέλειψε την αυτοκινητοβιομηχανία για να ενταχθεί στη startup του Mασκ, xAI. «Ο Ιθαν επρόκειτο να ενταχθεί στην OpenAI, οπότε ήταν είτε η xAI είτε αυτοί», διευκρίνισε.

Στη νεοφυή εταιρεία AI που ίδρυσε πριν από έναν χρόνο προσέλαβε εργαζομένους από εταιρείες όπως η OpenAI, η Google και η Microsoft, όπως και στελέχη του X και της Tesla.

H xAI, η νεοφυής εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ίδρυσε πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο Μασκ, φέρεται να αποψιλώνει το τελευταίο διάστημα την Tesla από το εξειδικευμένο προσωπικό της, με τον Νάιτ να είναι ο τέταρτος υπάλληλος που εγκαταλείπει την αυτοκινητοβιομηχανία το τελευταίο διάστημα. Οι άλλοι τρεις μηχανικοί που εντάχθηκαν στο δυναμικό της xAI τους τελευταίους 12 μήνες εργάστηκαν στην Tesla σε υπερυπολογιστές, υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και εξελίξεις στον αυτόματο πιλότο. Η xAI, σημειωτέον, είναι ξεχωριστή οντότητα από την Tesla και το X (πρώην Twitter), οι τρεις εταιρείες του Μασκ ωστόσο συνεργάζονται στενά, σε ένα εγχείρημα επικίνδυνο για κάποιους.

Η Τesla, ειδικότερα, δυσκολεύεται να διατηρήσει τους «γκουρού» τεχνητής νοημοσύνης και προτίθεται να πληρώσει παραπάνω για τα κορυφαία ταλέντα του χώρου. Η τάση αυτή όμως, λένε παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη μάχη με την Κίνα για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μπορεί να μειώσει την κερδοφορία της, την ώρα που οι μετοχές των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Nvidia, εκτινάσσονται στα ύψη.

Ο Μασκ είχε υποστηρίξει την κατασκευάστρια του ChatGPT, ΟpenAI, στην αρχή της και υπήρξε μέρος της ιδρυτικής της ομάδας, έκτοτε όμως ενεπλάκη σε νομική διαμάχη με την εταιρεία και τους πρώην συνεργάτες του. Αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί οργανωμένα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, θέλοντας να αφήσει το αποτύπωμά του στον ραγδαία εξελισσόμενο χώρο. Προσέλαβε λοιπόν στην xAI πρώην εργαζομένους από εταιρείες όπως η OpenAI, η Google και η Microsoft, όπως και στελέχη του X και της Tesla. Oι προγραμματιστές του επιδόθηκαν σε αγώνα ταχύτητας και τον περασμένο Νοέμβριο παρουσίασαν την πρώτη έκδοση του προγράμματος γενετικής νοημοσύνης, ονόματι Grok. Η βελτιωμένη έκδοσή του, το Grok-1.5 αναμένεται να διατεθεί στους πρώτους δοκιμαστές και στους υπάρχοντες χρήστες του στο X, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η έκρηξη νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης (AI) εντείνει τη μάχη για ταλέντα στην Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, με τις εταιρείες να καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά αν δεν θέλουν να χάσουν τα καλύτερα μυαλά του κλάδου. Η επιτυχία του ChatGPT κινητοποίησε τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ρίξει τεράστια ποσά σε πολλά υποσχόμενες εταιρείες, με την ελπίδα να γράψουν το επόμενο success story της τεχνητής νοημοσύνης. Πέρυσι μια ομάδα ξένων εταιρειών ΑΙ –συμπεριλαμβανομένων της καναδικής Cohere και των Anthropic και OpenAI με έδρα τις ΗΠΑ– άνοιξε γραφεία στην Ευρώπη, εντείνοντας την πίεση στις εταιρείες τεχνολογίας της Γηραιάς Ηπείρου, που ήδη προσπαθούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή