Μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2025 και το 2027

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2025 και το 2027

Μείωση εισφορών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος από το 2025 - Στα 870 εκατ. ευρώ το πακέτο ελαφρύνσεων του επόμενου έτους

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2025 προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει το 2027 ακόμη μία ίδια μείωση, ώστε οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου να διαμορφωθούν στο 35,16%. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο σχεδιασμός για το επόμενο έτος περιλαμβάνει την αύξηση των συντάξεων με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, αλλά και την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα σε δύο φάσεις

Της Ρούλας Σαλούρου

«Κλείδωσε» η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που προγραμματίζει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2025. Η μείωση θα είναι κατά μία μονάδα και θα μοιραστεί σε μισή μονάδα το 2025 και μισή το 2027, αν και υπάρχουν πιέσεις για επίσπευσή της είτε σε δεύτερο χρόνο εντός της επόμενης χρονιάς είτε εντός του 2026.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66%, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας που θα κοπεί στη συνέχεια. «Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα αποτελεί δέσμευσή μας», δηλώνει και η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους που ζητούν μετ’ επιτάσεως τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους. Συμπληρώνει βέβαια, ότι «κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό» και καταλήγει πως για τον λόγο αυτό η υλοποίηση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση και «χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό».

Στην… εξίσωση αυτή σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης, αλλά και η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, καθώς από αυτούς τους παράγοντες θα εξαρτηθεί αφενός η αναπλήρωση της απώλειας εσόδων που θα προκαλέσει η νέα μείωση των εισφορών, αφετέρου το ενδεχόμενο να έρθει πιο γρήγορα η δεύτερη δόση της μείωσης κατά 0,5%. Αλλωστε, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, που υλοποιήθηκε κατά την προηγούμενη τετραετία, συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περισσότερο από 7 περίπου ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα.

Εντός του 2025 οι εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66% από 36,16% και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας που θα κοπεί στη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι η μείωση κατά 4,4 μονάδες που προηγήθηκε τα προηγούμενα έτη προήλθε κατά κύριο λόγο από τις λεγόμενες μη ανταποδοτικές εισφορές (που εισπράττονται και διατίθενται για κατάρτιση, στέγαση και άλλες κοινωνικές παροχές εργατικής εστίας), καθώς και από την εισφορά ανεργίας. Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές για σύνταξη και ασθένεια, που αποτελούν άλλωστε και τον σκληρό πυρήνα των εισφορών που χρηματοδοτούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν έχουν μειωθεί.

Πλέον, τα περιθώρια και η νέα μείωση να προέλθει από τις εισφορές ανεργίας είναι περιορισμένα, ενώ εκτός κάδρου μένουν και οι εισφορές κύριας και επικουρικής σύνταξης. Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο κ. Τσακλόγλου, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισφορές χρηματοδοτούν άλλες δαπάνες, περίπου οι μισές συντάξεις καταβάλλονται από τον φορολογούμενο και όχι από τους εργαζομένους». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια περικοπή σ’ αυτόν τον τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα άλλωστε με τον κ. Χατζηδάκη, το 2025 θα υπάρξει και αύξηση των συντάξεων κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, με βάση τον γνωστό μαθηματικό τύπο, ήτοι το 50% του πληθωρισμού συν το 50% της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης.

Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, νωρίτερα δηλαδή κατά δύο έτη, προχωράει η κυβέρνηση με βάση όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης στο συνέδριο των Δελφών. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει στην προεκλογική περίοδο του 2023: «Σκοπός μας είναι μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση». Με τις αλλαγές όμως στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών και τη θέσπιση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έρχεται ταχύτερα καθώς παράλληλα αυξάνονται και οι φόροι που θα πληρώσουν.

Συνολικά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης για το επόμενο έτος ανέρχεται στα 870 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υψηλότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί στο πρόγραμμα σταθερότητας (τον Απρίλιο του 2023) για το 2025 κατά 261 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ποσού είναι αποτέλεσμα:

• Της νωρίτερης κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος (αρχικά είχε υπολογιστεί να καταργηθεί σταδιακά σε τρία χρόνια) που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με το ποσό των 120 εκατ. ευρώ.

• Της μονιμοποίησης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζη-δάκης για το 2025 φτάνει τα 870 εκατ. ευρώ.

• Της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα και το 2025 (κόστος 20 εκατ. ευρώ).

• Της αύξησης κατά 15 εκατ. ευρώ του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Τα πρόσθετα μέτρα θα καλυφθούν από την αύξηση των δημοσίων εσόδων και οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα σταθερότητας που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το τέλος επιτηδεύματος φέτος περίπου 700.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν μειωμένο τέλος κατά 50% (325 ευρώ), ενώ από το 2025 καταργείται οριστικά.

Ωστόσο το τέλος επιτηδεύματος θα διατηρηθεί για τις επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση για τα νομικά πρόσωπα. Σήμερα πάντως απαλλάσσονται, μεταξύ άλλων, από το τέλος επιτηδεύματος επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή