Πλήθος ενδιαφερομένων για την Avramar

Πλήθος ενδιαφερομένων για την Avramar

Πολλά τα αιτήματα για λήψη στοιχείων της εταιρείας, αλλά μένει να φανεί πόσοι «μνηστήρες» θα καταθέσουν προσφορά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε επίπεδο αιτήματος λήψης στοιχείων, φαίνεται ότι υπάρχει για την Avramar, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το άνοιγμα του virtual data room. Βεβαίως το εάν το αρχικό ενδιαφέρον θα παραμείνει ισχυρό και στη συνέχεια, όταν οι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν συγκεκριμένες προσφορές, μένει να το δούμε. Αλλωστε, όταν υπήρξε πριν από μερικά χρόνια η διαδικασία πώλησης των εταιρειών «Νηρεύς» και «Σελόντα» εμφανίστηκαν αρχικά 41 ενδιαφερόμενοι, για να μειωθούν σε 21 και τελικά να μείνουν 5. Την ίδια ώρα η επένδυση της Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα στην προβληματική εδώ και χρόνια εταιρεία «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» ναυάγησε και μαζί και η πιθανότητα εμπλοκής του πρώην τραπεζίτη και στην υπόθεση της Avramar.

Σε όσους έχουν ζητήσει στοιχεία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Philosofish, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου μετά την Avramar, καθώς και το ισπανικό fund Atitlan με την επενδυτική εταιρεία ADQ του Αμπου Ντάμπι, που πρόκειται να συμμετάσχουν με κοινή πρόταση, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» (φύλλο 20ής Μαρτίου 2024). Η μεν πρώτη δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για την απόκτηση όχι του συνόλου της Avramar, αλλά μονάδων αυτής, που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την Philosofish.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εταιρεία είχε καταθέσει προσφορά και στη φάση του σχεδίου «Νέμο 1», όταν δηλαδή έγινε η πώληση των εταιρειών «Νηρεύς» – «Σελόντα», που μετά μαζί με την «Ανδρομέδα» αποτέλεσαν την Avramar, ζητώντας τότε «κούρεμα» στα χρέη των εταιρειών, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή και προκρίθηκε αυτή της Amerra Capital και της Mubadala.

Οσο για το ενδιαφέρον των Atitlan – ADQ εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά θεωρείται κρίσιμο για τις εξελίξεις το εάν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε διαγραφή χρεών της Avramar και πόσο θα είναι το ύψος αυτής. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το υφιστάμενο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί από την Deloitte δεν μπορεί να διασφαλίσει βιώσιμο μέλλον στην εταιρεία εάν το «κούρεμα» δεν είναι γενναίο.

Από την άλλη, σε αυτούς που φαίνεται ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους είναι ο αμερικανικός κολοσσός ζωοτροφών Cargill, αλλά και η Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα. Το τελευταίο είναι απόρροια της απόφασης της Lyktos Group να αποσυρθεί τελικά από την επιχείρηση εξυγίανσης και διάσωσης της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», η οποία θα αποτελούσε το όχημα για μεγαλύτερη ενασχόληση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και για τη διεκδίκηση της Avramar. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Lyktos δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Avramar.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι η εταιρεία «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» ήρθε σε συμφωνία με τους πιστωτές της και κατατέθηκε συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας. Μάλιστα και στο δικαστήριο που συζητήθηκε η συμφωνία κατατέθηκε το ενδιαφέρον της Lyktos Group να αποκτήσει ποσοστό πάνω από το 75% της εταιρείας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρχαν αρκετές διαφωνίες από την πλευρά των υφιστάμενων μετόχων, με συνέπεια τελικά η Lyktos να μην προχωρήσει ούτε στη διαδικασία του due diligence.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή