Αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων ενόψει μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων ενόψει μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Οι αμφιβολίες για αντίστοιχη κίνηση από τη Fed στο άμεσο μέλλον οδηγούν τους επενδυτές σε πωλήσεις αμερικανικών τίτλων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βεβαιότητα που έχει επικρατήσει στις αγορές ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σχετικά αδύναμη και ο πληθωρισμός της τείνει στον στόχο, στρέφει μεγάλους επενδυτές σε μαζικές αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων. Την ίδια στιγμή δεν είναι εξίσου βέβαιο αν επίκειται μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ τόσο γιατί η οικονομία οδεύει καλώς και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσλαμβάνουν όσο και γιατί ο πληθωρισμός δεν έχει μειωθεί επαρκώς στην υπερδύναμη. Ως εκ τούτου πολλοί επενδυτές πωλούν ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και αγοράζουν ευρωπαϊκά.

Ανάμεσά τους διαχειριστές κεφαλαίων σε Pimco, JP Morgan Asset Management και T Rowe Price, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι εκτεταμένες αυτές αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν περιορίσει σε δύο εκατοστιαίες μονάδες το λεγόμενο spread των γερμανικών ομολόγων, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην απόδοση των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου και την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού. «Η πορεία προς μειώσεις επιτοκίων είναι πολύ πιο σαφής στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ», σχολίασε ο Μπομπ Μισέλ, υπεύθυνος επενδύσεων στην JP Morgan Asset Management, που επισήμανε πως δεν υπάρχει ένας σαφής λόγος για να προχωρήσει η Fed σε μείωση του κόστους δανεισμού. Προσέθεσε μάλιστα πως ο ίδιος έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις σε ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών και «προσανατολίζεται σε περαιτέρω αγορές».

Την τάση της αγοράς αναμένεται να επιτείνουν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και καταδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σύγκριση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου το περασμένο έτος. Φέρουν συγκεκριμένα τον γενικό πληθωρισμό στο 3,5% και τον δομικό πληθωρισμό στο 3,8%. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,4% από τον περασμένο μήνα και εν ολίγοις πλησιάζει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Ετσι η αγορά έχει τώρα στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, που αναμένεται να διατηρήσει προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά να προϊδεάσει τις αγορές για μια μείωση μέσα στους επόμενους μήνες. Δεδομένου, πάντως, ότι η ΕΚΤ τείνει να ακολουθεί τη Fed, επενδυτές και αναλυτές διερωτώνται αν πρόκειται πράγματι αυτή τη φορά να προχωρήσει πρώτη.

Ανάμεσά τους ο Τζέισον Ντέιβις, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην JP Morgan Asset Management, που εκτιμά πως «τουλάχιστον η ΕΚΤ θα θελήσει να αποδείξει πως δεν αποτελεί επέκταση της πολιτικής της Fed».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη διαφέρουν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς «στην Ευρώπη η ανάπτυξη είναι κάτω από το μακροπρόθεσμο δυναμικό της, η δημοσιονομική στήριξη περιορισμένη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η αγορά εργασίας σε λιγότερο καλή κατάσταση και ο πληθωρισμός σαφώς χαμηλότερος».

Στη διάρκεια του έτους, πάντως, έχουν σημειωθεί μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, κυρίως όταν οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι οι κεντρικές τράπεζες των δύο οικονομιών δεν θα προχωρήσουν σε μείωση του κόστους δανεισμού. Οι μαζικές πωλήσεις ήταν, πάντως, πιο επιθετικές στις ΗΠΑ και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου σημείωσε άνοδο 0,5 εκατοστιαίων μονάδων, φθάνοντας το 4,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή