Ο Μιχάλης Μπλέτσας στο τιμόνι της Αρχής Κυβερνοασφάλειας

Ο Μιχάλης Μπλέτσας στο τιμόνι της Αρχής Κυβερνοασφάλειας

Τι αναφέρει στην «Κ» ο ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μηχανισμών αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων και η ενημέρωση των πολιτών είναι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια, σημειώνει στην «Κ» ο ερευνητής και διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας. Από χθες ο κ. Μπλέτσας απέκτησε και μία ακόμη ιδιότητα, καθώς ορίστηκε με εισήγηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

Πρόκειται για τον νέο φορέα, που έχει σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων, ώστε να μεγιστοποιηθεί το επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας σημειώνει ότι η επικινδυνότητα των επιθέσεων από χάκερ έχει ενισχυθεί λόγω και του ότι έχει καταστεί εύκολο να ενορχηστρώσει κάποιος μια κυβερνοαπάτη, κάνοντας χρήση μιας έτοιμης υποδομής (π.χ. λογισμικό). «Η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσμοθετήσει την οδηγία NIS (1 και 2), που προβλέπει την υιοθέτηση από κυβερνήσεις και οργανισμούς ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων κατά της κυβερνοπειρατείας».

Οπως προσθέτει, «το κυβερνοέγκλημα έχει στοιχεία καινοτομίας που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να καταστήσουμε τις υποδομές πολύ πιο ανθεκτικές έναντι των κυβερνοεπιθέσεων, προκειμένου οι επιπτώσεις να μετριάζονται και η διαχείρισή τους να συνοδεύεται με το ελάχιστο δυνατό κόστος», εξηγεί.

«Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Η επαγγελματική του εμπειρία τόσο σε τεχνολογικό όσο και διοικητικό επίπεδο, η ερευνητική του δραστηριότητα, η κατάρτιση και η συγκρότησή του τον καθιστούν την ενδεδειγμένη επιλογή για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με έναν επιστήμονα αυτού του κύρους σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όσο η κυβερνοασφάλεια. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον διοικητή και όλους τους υπαλλήλους της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, η οποία πλέον ξεκινάει ως νέος οργανισμός», δήλωσε χθες ο κ. Παπαστεργίου για την τοποθέτηση του κ. Μπλέτσα στο «τιμόνι» της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή