Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε χθες τα επιτόκια η ΕΚΤ, καθιστώντας όμως για πρώτη φορά σαφές ότι δεδομένης της υποχώρησης του πληθωρισμού οδεύει προς μείωση του κόστους δανεισμού σύντομα και η αγορά προεξοφλεί πλέον την κίνηση για την επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούνιο. Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως «αν τα νέα στοιχεία και η δυναμική του πληθωρισμού, όπως και τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής ενισχύσουν περαιτέρω την αισιοδοξία μας ότι ο πληθωρισμός οδεύει βιώσιμα προς τον στόχο», θα είναι σκόπιμη η μείωση του κόστους δανεισμού.

Τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ενίσχυσε, άλλωστε, η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι αυτή η αναφορά σε επικείμενη μείωση και ότι αντανακλά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. Η Τράπεζα ανέφερε επίσης πως τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν έως τώρα την εικόνα ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο, καθώς από τον Μάρτιο έχει περιοριστεί στο 2,4%. Τον Ιούνιο η Τράπεζα θα έχει στη διάθεσή της πλήρη στοιχεία σχετικά όχι μόνο με τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις και τα αιτήματα για τα επίπεδα των μισθών, που αντιμετωπίζει ως καίριο παράγοντα στη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μια μείωση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο. Οπως σχολίασε σχετικά ο Χουσαΐν Μεχντί, υπεύθυνος επενδυτικών επιλογών στην HSBC Asset Management, «η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε μείωση τον Ιούνιο και πρέπει να συμβούν πολλά για να μην το κάνει». Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, πως οι εξελίξεις μπορεί να είναι πολλές μέσα στους επόμενους μήνες και όλα θα εξαρτηθούν από το εάν αποκλιμακώνονται περαιτέρω οι πληθωριστικές πιέσεις.

Δεδομένου πάντως ότι, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη, στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 3,4%, έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Παραδοσιακά όμως η ΕΚΤ ακολουθεί κατά πόδας την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στις επιλογές της προκειμένου να μην υπάρξουν αναταράξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης. Ερωτώμενη, έτσι, κατά πόσον ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ απάντησε πως «προφανώς οτιδήποτε συμβαίνει μάς αφορά και θα ενσωματωθεί στις εκτιμήσεις που θα ετοιμάσουμε και θα ανακοινώσουμε τον Ιούνιο». Προσέθεσε, επίσης, πως η υπερδύναμη είναι «μια μεγάλη αγορά, μια τεράστια οικονομία με έναν τεράστιο χρηματοπιστωτικό τομέα». Απέφυγε, ωστόσο, να αναφέρει κατά πόσον μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της ΕΚΤ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πολύ πιο κατηγορηματικός, όμως, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Σουηδίας, Περ Γιάνσον, τόνισε πως αν η Fed αποκλείσει οποιαδήποτε μείωση επιτοκίων εντός του 2024, αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα τόσο για την ΕΚΤ όσο και για τη Riksbank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή