Το χρονοδιάγραμμα της Fed σε κίνδυνο

Το χρονοδιάγραμμα της Fed σε κίνδυνο

Σχεδιάζει τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού αλλάζει τα δεδομένα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο ήταν για τρίτο συνεχόμενο μήνα υψηλότερος του αναμενομένου, εξανεμίζοντας τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο. Η τράπεζα ανέφερε την προοπτική τριών κινήσεων κατά 25 μ.β. εκάστη ώστε να διαμορφωθούν τα επιτόκια, από το τρέχον εύρος 5,25% έως 5,5%, σε περίπου 4,5% έως 4,75% φέτος. Ωστόσο, τα οικονομικά δεδομένα και οι εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό ίσως την υποχρεώσουν σε λιγότερες και δραστικότερες περικοπές. Ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ είχε αναφέρει πως οι δύο προηγηθέντες δείκτες του πληθωρισμού μπορεί να ήταν μεμονωμένες ενδείξεις, αν και τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν σοβαρότερα προβλήματα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) ανήλθε με ετήσιο ρυθμό 3,5% τον Μάρτιο, ταχύτερα από το 3,2% τον Φεβρουάριο, λόγω του υψηλότερου κόστους βενζίνης, ενοικίων και τροφίμων. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Αν και η Fed στοχεύει σε ένα διαφορετικό μέτρο πληθωρισμού, που υποβαθμίζει τον ΔΤΚ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι πολύ πέραν του στόχου του 2%.

Πάντως, ο Τζερόμ Πάουελ είχε κάνει λόγο για τρεις μειώσεις φέτος, οπότε θα πρέπει να εκκινήσει τον Ιούνιο, ειδάλλως τα περιθώριά του στενεύουν. Υπενθυμίζεται πως η Fed συνεδριάζει στα τέλη Ιουλίου, αλλά οι τιμές των παραγώγων φανερώνουν ότι οι συναλλασσόμενοι πιστεύουν ως πιθανότερο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει να χαλαρώνει η νομισματική πολιτική, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Εν τω μεταξύ, μια τέτοια απόφαση συμπίπτει με το μέσον της προεκλογικής εκστρατείας, οπότε ο Τζερόμ Πάουελ θα έμενε εκτεθειμένος σε επικρίσεις ότι βοηθά τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Μόνο δύο ακόμη συνεδριάσεις απομένουν φέτος: τον Νοέμβριο, αν και η απόφαση της Fed θα έρθει την επομένη των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, και τον Δεκέμβριο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατηρεί την ανεξαρτησία της από την πολιτική εξουσία και έχει μεταβάλει τα επιτόκια κατά το τέταρτο έτος των 8 από τις τελευταίες 17 προεδρικές θητείες από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με τη Yardeni Research, δηλαδή λιγότερο από τις μισές φορές. Σήμερα αυτός ο αγώνας είναι δυσκολότατος. Ο Πάουελ μπορεί να επιλέξει να μην εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό με την τρέχουσα πολιτική, αν και οι πιο λίγες και πιο μεγάλες περικοπές ενέχουν κίνδυνο. Δύο μειώσεις κατά 50 μ.β. θα έφερναν τα επιτόκια κάτω από το επίπεδο που προέβλεψε τον Μάρτιο η Fed, αυξάνοντας τις πιθανότητες αναπήδησης του πληθωρισμού. Η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων έως την εκπνοή του 2024 ίσως περιόριζε την ανάπτυξη και πιθανώς να προξενούσε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή