Πιθανή καθυστέρηση στη μείωση επιτοκίων από τη Fed

Πιθανή καθυστέρηση στη μείωση επιτοκίων από τη Fed

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πορεία ταχείας αποκλιμάκωσης το προηγούμενο έτος, τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν ανοδικά τους πρώτους μήνες του 2024, αποδυναμώνοντας πιθανότατα την εμπιστοσύνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσε ο πληθωρισμός να συγκλίνει στον μεσοπρόθεσμο στόχο της, 2%, σε διατηρήσιμη βάση.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανόδου του κύριου δείκτη αποδείχθηκε ισχυρότερος από τον αναμενόμενο τον Μάρτιο για τρίτο συνεχή μήνα, καταγράφοντας τιμή 3,5% ετησίως, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, επηρεασμένος από τον πυρήνα του πληθωρισμού που, λόγω σημαντικής ενίσχυσης των τιμών των υπηρεσιών, παρέμεινε αμετάβλητος σε ετήσια βάση στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, 3,8%, σε αντίθεση με τη μέση εκτίμηση της αγοράς για μικρή υποχώρηση.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ενισχυμένες λόγω αυξημένων γεωπολιτικών ανησυχιών, με την τιμή του Brent να διατηρείται πάνω από την περιοχή των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφοντας συνολική άνοδο 18% από τις αρχές του έτους. Τα νέα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες μετά την έκθεση Μαρτίου για την αγορά εργασίας, η οποία υποδήλωσε συνεχιζόμενη στενότητα, ενώ η οικονομική δραστηριότητα διατηρεί ισχυρή δυναμική, καθώς ο υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών και ο συσσωρευμένος πλούτος των νοικοκυριών συνεχίζουν να στηρίζουν την καταναλωτική δαπάνη, την κινητήριο δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν πληθώρα αξιωματούχων της Fed να επαναλάβουν σε νέες δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, με ορισμένους εξ αυτών να τονίζουν ότι τα πρόσφατα στοιχεία δικαιολογούν πιθανότατα μικρότερη συνολική μείωση το 2024 από αυτή που προβλεπόταν προηγουμένως. Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών αλλά κυρίως των νέων ισχυρών στοιχείων πληθωρισμού, οι επενδυτές αναθεώρησαν σημαντικά τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

Η προθεσμιακή αγορά δεν προεξοφλεί πλέον πλήρως την πρώτη μείωση πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ για το σύνολο του έτους η αναμενόμενη συνολική μείωση έχει περιοριστεί σε μόλις 45 μ.β. (έναντι 75 μ.β. που υποδήλωναν οι τελευταίες εκτιμήσεις της Fed). Ως αποτέλεσμα, οι αγορές κυβερνητικών ομολόγων δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί κάτω από την περιοχή του 1,0650.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή