H γαλλική Data 4 στην ελληνική αγορά data centers

H γαλλική Data 4 στην ελληνική αγορά data centers

Η Data 4 έχει ιδρύσει θυγατρική και αναζητεί τον επικεφαλής του έργου του σχεδιασμού και κατασκευής του κέντρου δεδομένων της στην Ελλάδα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά των κέντρων δεδομένων, όπου δίνουν ηχηρό «παρών» η Microsoft και η Digital Realty, εισέρχονται ξένες εταιρείες. Ηδη, την παρουσία της έχει εγκαινιάσει η γαλλική εταιρεία Data 4 που έχει ιδρύσει θυγατρική και αναζητά αυτή την περίοδο να προσλάβει τον επικεφαλής του έργου του σχεδιασμού και κατασκευής του κέντρου δεδομένων της στην Ελλάδα. Πριν από περίπου έξι μήνες, ο πρόεδρος της Data 4 Ολιβιέ Μισελί είχε συναντηθεί με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση, μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη ταχύτητα απόκρισης (ο χρόνος που απαιτείται για να μεταφερθεί η πληροφορία από το σημείο Α στο σημείο Β) μεταξύ της Ευρώπης και ανερχόμενων περιοχών, όπως η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ασία. Στις ξένες εταιρείες που δρομολογούν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά φέρεται να ανήκει και καναδικός όμιλος.

Οι νέες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων δημιουργούν ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να καλυφθούν. «Παγκοσμίως, υπολογίζουμε σε περίπου 70.000 τις προς κάλυψη θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον κλάδο των data centers και αφορούν ολόκληρο το οικοσύστημα, περιλαμβάνοντας προμηθευτές, κατασκευαστές εξοπλισμού, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς. Κατά τη φάση της λειτουργίας ενός data center, δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, σε αντίθεση με τη φάση της κατασκευής τους», σημειώνει στην «Κ» ο Μαρκ Γκάρνερ, αντιπρόεδρος του τομέα ενέργειας της Schneider Electric που δημιουργεί λύσεις (π.χ. συστήματα ψύξης-θέρμανσης) για data centers.

Μία ακόμη από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων είναι η επάρκεια του δικτύου ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να απαιτούνται επενδύσεις όχι μόνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη data centers με μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Το 2010 η ετήσια μέση αποδοτικότητα χρήσης ισχύος (σημ.: PUE – καταγράφει την ενεργειακή απόδοση) των data centers ήταν 2,2, έχοντας σήμερα μειωθεί σε 1,2», εξηγεί ο κ. Γκάρνερ.

Την ίδια στιγμή, η αυξημένη δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα απεικονίζεται και στα μεγέθη των παικτών του κλάδου. Στη χώρα μας, η συνολική δραστηριότητα της Schneider Electric αντιπροσωπεύει κύκλο εργασιών της τάξεως των 80-85 εκατ. ευρώ από τα οποία το 25% αντιστοιχεί στον τομέα των κέντρων δεδομένων, με το υπολειπόμενο ποσό να αφορά λύσεις για επαγγελματικά ακίνητα, αυτοκινητοβιομηχανία, ναυτιλία κ.ά. «Η συνεισφορά της δραστηριότητας των κέντρων δεδομένων στα συνολικά μεγέθη της εταιρείας στην Ελλάδα είναι μεγάλη, εάν ληφθεί υπόψη ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 15% διεθνώς», όπως εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Δριτσάνος, αντιπρόεδρος του τομέα ενέργειας της Schneider Electric στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενα ακόμη μέγεθος που φανερώνει την άνθηση της αγοράς των κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα είναι η ισχύς τους που μετριέται σε MW. Ενδεικτικά, η συνολική ισχύς των νέων data centers μόνο ενός παίκτη, της Digital Realty σε Αττική και Κρήτη, ανέρχεται σε 30 MW, όταν μέχρι το 2020 το μέγεθος αυτό για τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα δεν ξεπερνούσε τα 15 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή