Κεραμική τέχνη 200 ετών στην υπηρεσία της υψηλής τεχνολογίας

Κεραμική τέχνη 200 ετών στην υπηρεσία της υψηλής τεχνολογίας

Η ιαπωνική Maruwa, διάσημη για τα επιτραπέζια σκεύη από πορσελάνη, παράγει εξειδικευμένα εξαρτήματα για ηλεκτρικά οχήματα και κέντρα δεδομένων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιαπωνική εταιρεία, η Maruwa, με ιστορία 200 και πλέον ετών στην τέχνη της κεραμικής, καθώς και στα περίτεχνα και φίνα επιτραπέζια σκεύη από πορσελάνη, έχει κάνει την έκπληξη, αποδεικνύοντας πως η παράδοση και η υπερσύγχρονη τεχνολογία μπορούν να συμπορεύονται αγαστά – πόσο μάλλον, όταν η μακρά ιστορία της ισοδυναμεί με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η Maruwa μετουσιώνει την τεχνογνωσία της σε εξειδικευμένα κεραμικά, που είναι απολύτως απαραίτητα στα ηλεκτρικά οχήματα και τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορούν να αποθερμανθούν και να ψυχθούν εν μέσω του εντεινόμενου πολέμου του κλάδου της τεχνολογίας κατά της θερμότητας. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times με θέμα την ιαπωνική Maruwa. Η τιμή της μετοχής της κατά το παρελθόν έτος σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ από τις αρχές του μηνός έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Με έδρα στον νομό Αϊτσι στα νοτιοανατολικά της χώρας, έχει τώρα κεφαλαιοποίηση της τάξης των 28 δισ. δολαρίων, ενώ στο παρελθόν είχε σχεδόν αγνοηθεί από τους αναλυτές. Η Goldman Sachs είναι η πρώτη από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους που ασχολήθηκε μαζί της πρόσφατα και ετοιμάζονται κι άλλοι. Πού έγκειται ο ενθουσιασμός τους; Στο ότι η Maruwa μετέφερε με επιτυχία την παραδοσιακή της δεξιοτεχνία στα τελευταίας τεχνολογίας κεραμικά εξαρτήματα. Η εταιρεία, κάποτε διάσημη για τα εκλεκτά πιάτα, που χρησιμοποιούνταν στο παραδοσιακό ιαπωνικό συμπόσιο, ξεκίνησε να εισέρχεται στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας με την απαρχή του «οικονομικού θαύματος» της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1960.

Το εξειδικευμένο τμήμα της παράγει κεραμικά για πλακέτες κυκλωμάτων και ημιαγωγούς, ενώ το δυνατό του σημείο είναι τα υλικά για την απαγωγή θερμότητας στα ηλεκτρονικά, τα οποία λειτουργούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τέτοιες θερμοκρασίες συναντώνται σε φάρμες διακομιστών τεχνητής νοημοσύνης και στις κρίσιμες μονάδες μετατροπέων ισχύος των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα πιο περιζήτητα προϊόντα της Maruwa τη δεδομένη στιγμή είναι οι κεραμικές πλακέτες κυκλωμάτων, που χρησιμοποιούνται για την οπτική επικοινωνία υψηλών ταχυτήτων. Οι τεχνολογικοί γίγαντες κατασκευάζουν ολοένα και μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων, που παράγουν θερμότητα έως τη ραχοκοκαλιά του υλικού των έργων τους παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. «Αναμένουμε ότι οι επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης της επιχείρησής μας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της Maruwa.

Ο αναλυτής της Goldman Sachs, Μιτσουχίρο Αϊτσο, υπολογίζει ότι η εταιρεία έχει το 60% της παγκόσμιας αγοράς για υποστρώματα απαγωγής θερμότητας, που αφορούν τους ζωτικής σημασίας οπτικούς πομποδέκτες. Προβλέπει ότι αυτή η αγορά θα αυξηθεί μέχρι το 2027, φθάνοντας σε αξία τα 12,3 δισ. δολάρια, εφόσον θα επιταχύνεται η ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, ο κ. Αϊτσο τόνισε ότι η Maruwa ήταν απομονωμένη από τους ανταγωνιστές, επειδή ήταν «σχεδόν αδύνατο» για οποιονδήποτε προμηθευτή μη κεραμικών να εισέλθει στην αγορά σε αυτό το στάδιο, δημιουργώντας μια επιχείρηση από την αρχή. Η μακρά ιστορία της στην κεραμική είχε δημιουργήσει βαθιές «προστατευτικές τάφρους» γύρω από τα υλικά και τις διαδικασίες κατασκευής, σύμφωνα με το δημοσίευμα των F.T. Τέλος, όπως προσέθεσε ο Μιτσουχίρο Αϊτσο, «η εταιρεία έχει περισσότερα από 200 χρόνια ιστορίας ως προμηθεύτρια κεραμικών, συνεπώς όλη η γνώση και η τεχνολογία που έχει συσσωρευτεί από τις αρχές του 1800, αποτελεί και τη βασική ανταγωνιστική της αιχμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή