Η ευρωπαϊκή Mistral κοντράρει Google και Microsoft στην AI

Η ευρωπαϊκή Mistral κοντράρει Google και Microsoft στην AI

Τις εφαρμογές της χρησιμοποιούν ήδη η Renault και η BNP Paribas

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πολλά υποσχόμενη νεοσύστατη εταιρεία με έδρα τη Γαλλία ποντάρουν οι Ευρωπαίοι για να κερδίσουν τον αγώνα δρόμου με τις ΗΠΑ και την Κίνα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η Mistral AI, που ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Meta και της Google, βιάζεται να ανταγωνιστεί τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ και λαμβάνει σθεναρή υποστήριξη από πολιτικούς που θέλουν να προστατεύσουν τον πολιτισμό και την πολιτική της Ε.Ε. Διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της είναι ο 31χρονος Αρθουρ Μενς, ένας πολλά υποσχόμενος μάνατζερ-σταρ, που πριν από έναν ακριβώς χρόνο ίδρυσε την εταιρεία με δύο φίλους του από το κολέγιο.

Αν δεν υπάρξει πρωτα- θλητής στην Ευρώπη, ο οδικός χάρτης της τεχνητής νοημοσύνης θα καθορίζεται από τις ΗΠΑ, λέει ο μάνατζερ της startup με έδρα τη Γαλλία.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία την ερχόμενη δεκαετία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη φοβούνται ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της περιοχής θα δεχθούν ανεπανόρθωτο πλήγμα, αν δεν καταφέρει να συμβαδίσει. Πίσω από τις ανησυχίες τους κρύβεται η πεποίθηση ότι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Microsoft και η Google, δεν πρέπει να «μονοπωλούν» τις εξελίξεις στον κλάδο της ΑΙ. «Αν δεν υπάρξει πρωταθλητής στην Ευρώπη, ο οδικός χάρτης θα καθορίζεται από τις ΗΠΑ», λέει ο Μενς, ο οποίος μόλις πριν από 18 μήνες εργαζόταν ως μηχανικός στο εργαστήριο Deep Mind της Google στο Παρίσι, κατασκευάζοντας μοντέλα AI. Οι συνοδοιπόροι του, Τιμοτέ Λακρουά και Γκιγιόμ Λαμπλ, επίσης γύρω στα 30, κατείχαν παρόμοιες θέσεις στη Meta. «Δεν είναι ασφαλές να εμπιστευτούμε τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες για να θέσουν βασικούς κανόνες στη νέα τεχνολογία που θα επηρεάζει εκατομμύρια ζωές. Δεν μπορούμε να έχουμε στρατηγική εξάρτηση. Γι’ αυτό θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές», λέει ο Μενς. Η Ευρώπη δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από τη φούσκα των dot-com. Καθώς οι ΗΠΑ δημιούργησαν την Google, τη Meta και την Amazon και η Κίνα τις Alibaba, Huawei και Byte Dance, στην οποία ανήκει το TikTok, η ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης απέτυχε να αποδώσει, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης της Γαλλίας. Η 15μελής επιτροπή, στην οποία είναι μέλος και ο Μενς, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη υστερεί σε επίπεδο AI, αλλά μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Η γενετική τεχνολογία AI της Mistral επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λανσάρουν chatbot, λειτουργίες αναζήτησης και άλλα προϊόντα που βασίζονται σε AI και προκάλεσε έκπληξη με την κατασκευή ενός μοντέλου που ανταγωνίζεται επάξια την αμερικανική OpenAI, που πυροδότησε την έκρηξη της AI με το chatbot ChatGPT το 2022. Ονομάστηκε από έναν ισχυρό άνεμο, τον «μαΐστρο», και κέρδισε γρήγορα έδαφος αναπτύσσοντας ένα πιο ευέλικτο και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο μηχανικής εκμάθησης, το οποίο έχουν ήδη «αγκαλιάσει» εταιρείες όπως ο γαλλικός γίγαντας αυτοκινήτων Renault και η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών BNP Paribas. Πολλοί ωστόσο αμφισβητούν εάν θα μπορέσει να συμβαδίσει με τους μεγάλους Αμερικανούς και Κινέζους ανταγωνιστές και να αναπτύξει βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Η OpenAI έχει συγκεντρώσει 13 δισ. δολάρια και η Anthropic, μια άλλη εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο, περισσότερα από 7,3 δισ. δολάρια, την ώρα που η Mistral έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου 540 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος ο Μενς απορρίπτει τα καταστροφολογικά σενάρια για την ΑΙ, θεωρεί ότι το λογισμικό AI πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα και επιμένει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός που θέτουν οι αμερικανικοί γίγαντες της AI για τους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. «Αυτά τα μοντέλα παράγουν περιεχόμενο και διαμορφώνουν την πολιτιστική μας κατανόηση για τον κόσμο. Και όπως αποδεικνύεται, οι αξίες της Γαλλίας και οι αξίες των ΗΠΑ διαφέρουν με λεπτούς, αλλά σημαντικούς τρόπους», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή