Είναι καιρός να αποκλίνει η ΕΚΤ από τη Fed, λέει ο κ. Στουρνάρας

Είναι καιρός να αποκλίνει η ΕΚΤ από τη Fed, λέει ο κ. Στουρνάρας

Τάχθηκε υπέρ τριών μειώσεων επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε χθες ανοικτά υπέρ της διαφοροποίησης της ΕΚΤ από τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ επικαλούμενος τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην οικονομία της Ευρωζώνης και την αμερικανική. Μιλώντας από τη Φρανκφούρτη μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ που διεμήνυσε με σαφήνεια ότι οδεύει προς την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο όταν όλα δείχνουν πως η Fed δεν σχεδιάζει ανάλογη κίνηση στο εγγύς μέλλον, ο κ. Στουρνάρας τόνισε κατηγορηματικά ότι «είναι καιρός να αποκλίνει» η τράπεζα της Ευρωζώνης. Οπως εξήγησε, «οι καταστάσεις στην Ευρωζώνη είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες στις ΗΠΑ, όπου η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη και απορρέει κυρίως από την τόνωση που της προσφέρει ο προϋπολογισμός. Αυτό δεν το έχουμε στην Ευρώπη». Προσέθεσε, άλλωστε, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται κυρίως από την προσφορά και όχι από τη ζήτηση ούτε από τους μισθούς.

Εχουν προηγηθεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που φέρουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι προσδοκίες της αγοράς ως προς το αν επίκειται μείωση των επιτοκίων του δολαρίου. Οι αγορές εκτιμούν πλέον πως στη διάρκεια του έτους η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις των επιτοκίων δεδομένου ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί περισσότερο από όσο είχε εκτιμηθεί. Για τη Fed αντιθέτως δεν προβλέπουν ουσιαστικά παρά μια μείωση.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, άλλωστε, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως ούτε η ίδια ούτε οι συνεργάτες της δεν διαμορφώνουν την κατεύθυνση της πολιτικής τους παίρνοντας παράδειγμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε, πάντως, πως υπάρχουν «πολλοί και διάφοροι δίαυλοι μέσω των οποίων μπορεί να υπάρξει κάποια επιρροή» και όχι μόνον η δυναμική των συναλλαγματικών ισοτιμιών που οδεύει προς την 1 προς 1 ισοτιμία ευρώ και δολαρίου. «Δεν εξαρτώμεθα από τη Fed», τόνισε η πρόεδρος και προσέθεσε πως «οι ΗΠΑ είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια τεράστια οικονομία και μείζον χρηματοπιστωτικό κέντρο και όλοι αυτοί οι παράγοντες διεισδύουν με κάποιο τρόπο στις προβλέψεις μας».

Κατεβαίνει ο πήχυς των προσδοκιών για τις μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού.

Για τον κ. Στουρνάρα είναι επιτακτική ανάγκη να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικονομία της. Αν και εξακολουθεί να προσβλέπει σε μια ομαλή προσγείωσή της, προειδοποιεί πως αν αργήσει υπερβολικά η τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια θα θέσει σε κίνδυνο την ούτως ή άλλως αναιμική ανάπτυξη και θα διακινδυνεύσει μια υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2%. «Βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στην Ευρώπη όπως και στη Γερμανία», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας και υπογράμμισε πως «δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους της ανάκαμψης». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τάχθηκε υπέρ δύο συναπτών μειώσεων του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με μια ακόμη τρίτη μείωση προς τα τέλη του έτους, αλλά την άποψή του δεν συμμερίζονται όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Πολλοί από τους γνωστούς «ιέρακες» της τράπεζας τάσσονται υπέρ μιας πολύ πιο προσεκτικής προσέγγισης και εκφράζουν φόβους πως μια εσπευσμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε νέα εκτόξευση του πληθωρισμού. Ως εκ τούτου προτιμούν κινήσεις ανά τρεις μήνες, δηλαδή κάθε φορά που η ΕΚΤ έχει πλήρη εικόνα από τις εκτιμήσεις τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή