Αυξήθηκε κατά 34% το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο

Αυξήθηκε κατά 34% το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο

Το πρώτο δίμηνο του έτους οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,4% και διαμορφώθηκαν σε 7,97 δισ. ευρώ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαθοδικά κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο του 2024, συνεχίζοντας την ίδια πορεία με τον Ιανουάριο, και ξεπερνώντας τα 7,9 δισ. ευρώ συνολικά στο α΄ δίμηνο του έτους. Ταυτόχρονα, λόγω της αύξησης των εισαγωγών, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε κατά 770 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο ή κατά 34% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΙΕΕΣ ΣΕΒΕ), η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε 3,96 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024 έναντι 4,48 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές για τον μήνα Φεβρουάριο κινήθηκαν ανοδικά και από 6,74 δισ. ευρώ πέρυσι ανήλθαν σε 6,99 δισ. ευρώ φέτος. Με βάση τα ανωτέρω, το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών ήταν ελλειμματικό κατά 3,03 δισ. ευρώ.

Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος και η αυξημένη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζει να επηρεάζει την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ενώ η πρόεδρός του Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολίασε: «Οι Ελληνες εξαγωγείς, παρά τη δυσμενή συγκυρία, επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και συνεχίζουν την προσπάθειά τους για επέκταση στις διεθνείς αγορές. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια στην ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών».

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και διαμορφώθηκαν σε 7,97 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές κινήθηκαν σχεδόν σε ίδια επίπεδα με πέρυσι και συγκεκριμένα σε 13,58 δισ. ευρώ, με τη μείωσή τους να ανέρχεται σε 153,4 εκατ. ευρώ (δηλαδή 1,1%), ενώ το εμπορικό έλλειμμα από 4,74 δισ. ευρώ, πέρυσι αυξήθηκε σε 5,61 δισ. ευρώ φέτος. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές στο α΄ δίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε 5,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 5,2%, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 9,85 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,4%.

Αναλύοντας τις εξαγωγικές επιδόσεις ανά κλάδο, παρατηρείται σημαντική αύξηση στο α΄ δίμηνο του 2024 στον κλάδο των τροφίμων κατά 122,9 εκατ. (ή κατά 10,7%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς επίσης αύξηση παρατηρούμε στον κλάδο των ποτών – καπνών κατά 29,7 εκατ. (ή κατά 16,3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή