Πρώτα σημάδια κάμψης στα φορολογικά έσοδα

Πρώτα σημάδια κάμψης στα φορολογικά έσοδα

Ελαφρώς μειωμένα τον Μάρτιο, ύστερα από πολλούς μήνες υπεραπόδοσης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντυπη Έκδοση. Επειτα από πολλούς μήνες υπεραπόδοσης, τα φορολογικά έσοδα Μαρτίου ήταν ελαφρώς μειωμένα έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, σηματοδοτώντας, ίσως, μια επιστροφή στην ισορροπία και σίγουρα δικαιολογώντας την άρνηση του οικονομικού επιτελείου να δοθούν οποιεσδήποτε παροχές στη φάση αυτή, για να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού του τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου, που δημοσιεύθηκε χθες, τον Μάρτιο τα έσοδα από φόρους ήταν 3,611 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 184 εκατ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου. Στο Γενικό Λογιστήριο αναφέρουν ότι η υστέρηση αυτή εν μέρει ενδεχομένως οφείλεται στην τραπεζική αργία του τέλους Μαρτίου λόγω καθολικού Πάσχα, οπότε θα αντισταθμιστεί από τα έσοδα Απριλίου.

Συνολικά, το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου διατηρείται η υπεραπόδοση: τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 674 εκατ. ευρώ ή 4,7% έναντι του στόχου, φτάνοντας τα 14,920 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος της η υπεραπόδοση αυτή οφείλεται στην καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Συγκεκριμένα, 647 εκατ. ευρώ προσμετρούνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2024. Αρα, μόνο 27 εκατ. ευρώ είναι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του τριμήνου, που αντιστοιχεί στο 2024.

Τα καθαρά έσοδα το τρίμηνο ήταν 16,790 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 398 εκατ. ευρώ ή 2,4 % έναντι του στόχου. Ωστόσο, ο στόχος είχε περιλάβει την είσπραξη δόσης 1,797 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία τελικά στο μεγαλύτερο μέρος της (1,687 δισ. ευρώ) εισπράχθηκε τον Δεκέμβριο και επιπλέον ποσό 159 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε τον Ιανουάριο. Ετσι, τα καθαρά έσοδα ήταν στην πραγματικότητα αυξημένα κατά 2,038 δισ. ευρώ ή 14% έναντι του στόχου που οφείλεται, όπως προαναφέρθηκε κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα (654 εκατ. ευρώ) τα οποία μετράνε στο αποτέλεσμα του 2023 και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ (1,029 δισ. ευρώ).

Περνώντας στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, το τρίμηνο ήταν 16,867 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 343 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού, οι δαπάνες ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,007 δισ. ευρώ, λόγω ετεροχρονισμού των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ και ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ήταν αυξημένες κατά 665 εκατ. ευρώ, καθώς παρουσιάστηκε υπέρβαση του στόχου τόσο στο ΠΔΕ όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τον περασμένο μήνα ανήλθαν σε 3,611 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 184 εκατ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακούς όρους ήταν πλεόνασμα 2,954 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 2,133 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διευκρινίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς δεν προσμετρείται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024.

Σε ό,τι αφορά το 2023, πάντως, η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει και η Eurostat θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στις 22 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης θα είναι 1,5%-1,7% του ΑΕΠ, σημειώνοντας υπέρβαση έναντι του στόχου για 1,1% του ΑΕΠ.

Τις ημέρες αυτές, εξάλλου, πραγματοποιείται και η τακτική μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο πλαίσιο αυτό αναθεωρούνται οι προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας. Για την ανάπτυξη προβλέπεται αναθεώρηση στην περιοχή του 2,5% έναντι πρόβλεψης 2,9% στον προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή