Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο οι περικοπές στις συντάξεις

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο οι περικοπές στις συντάξεις

Αύριο έχει προγραμματιστεί η δίκη που θα κρίνει τα δώρα και τα επιδόματα κατά το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντυπη Έκδοση. Η δίκη των δικών που θα κρίνει την τύχη των περικοπών σε δώρα και επιδόματα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι με την απόφασή της θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στο σίριαλ των δικαστικών διεκδικήσεων και των αναδρομικών καταβολών, που αφορούν τις περικοπές συντάξεων κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί σε ανώτατο βαθμό, μετά τις διαφορετικές αποφάσεις που έλαβαν ο Αρειος Πάγος και το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε σχέση με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Και αφορά τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης του ν. 4093/2012 για την καταβολή των δώρων από το 2015-2018 στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με νομικούς, λόγω της αναμονής της απόφασης, έχουν ήδη αναβληθεί πάνω από 700 αγωγές (μεμονωμένες ή ατομικές) και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση θα ξεπεράσουμε τις 1.200. Στην πράξη, αφορά πάνω από 250.000 δικαιούχους οι οποίοι ταλαιπωρούνται με αιτήσεις και προσφυγές, ενώ φορτώνει με τεράστιο βάρος τα διοικητικά δικαστήρια που παραμένουν «φορτωμένα με αγωγές για τα αναδρομικά».

Αναλυτικά, ο Αρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές. Οι δικαστές έκριναν ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας. Στον αντίποδα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.

Ετσι, πλέον, καλείται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να λύσει το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, από την απόφασή του θα κριθεί εάν θα τύχουν θετικής ή αρνητικής κατάληξης και όλες οι υπόλοιπες δίκες που εκδικάζονται ακόμα ή από τα αρμόδια Πρωτοδικεία της χώρας, ή σε δεύτερο βαθμό, από τα Εφετεία.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση υπό το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, τον Οκτώβριο του 2021 κατέβαλε αναδρομικά ποσά για περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις, έπειτα από ανάλογη δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τότε όμως τα ποσά που δόθηκαν στους συνταξιούχους κάλυπταν μόνο ένα μέρος των διεκδικήσεων. Βάσει των εκτιμήσεων, η πλήρης απόδοση των αναδρομικών θα έφθανε περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι επικουρικές

Προσοχή. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απορρίψει την επιστροφή των δώρων, οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή