ΑΔΜΗΕ: Προσκλητήριο σε επενδυτές για το έργο Great Sea Interconnector

ΑΔΜΗΕ: Προσκλητήριο σε επενδυτές για το έργο Great Sea Interconnector

Αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να διασυνδεθεί η Κύπρος με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελευταία ευκαιρία προκειμένου η Κύπρος, το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να διασυνδεθεί στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα αποτελεί το έργο Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia), όπως αναφέρει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία το επόμενο διάστημα θα απευθύνει διεθνή πρόσκληση επενδυτών προκειμένου να συμμετάσχουν στο έργο για το οποίο καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Επίσης, σε συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Στη συνέχεια, διέθεσε το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), το οποίο «είχε εγκαίρως καταρτίσει, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές». Διευκρινίζει ακόμη ότι το εν λόγω business plan δεν αποτελεί «ελαφρά επικαιροποίηση παλαιότερης εκδοχής», όπως ατυχώς έχει αναφερθεί, αλλά καταρτίστηκε εξαρχής με τις πλέον επικαιροποιημένες παραδοχές από μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών.

Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό, όπως προσθέτει ο ΑΔΜΗΕ, είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή πολίτη. «Αυτό είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές και να το γνωρίζει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για λόγους διαφάνειας, καθώς σε αυτό (το business plan) βασίζουν το due diligence (τεχνική και χρηματοοικονομική ανάλυση) που διεξάγουν διεθνείς οίκοι για λογαριασμό πιθανών μετόχων-επενδυτών στο έργο», επισημαίνεται.

Πρόσβαση στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο έχει δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω virtual data room. Μεταξύ αυτών είναι και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, το οποίο, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό για να το εξετάσει, υπέγραψε συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία.

Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι ανέλαβε την ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του έργου, που επιδοτείται κατά το 1/3 με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει.

«Προϋπόθεση είναι, φυσικά, οι ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας να υποστηρίξουν έμπρακτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του εμπιστευθεί το έργο, με ρυθμιστικές αποφάσεις που θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητά του, όπως έκαναν όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ και θα συνεχίσει τις επενδύσεις μόλις οι ρυθμιστικές αρχές λάβουν τις αποφάσεις που εκκρεμούν», καταλήγει ο ΑΔΜΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή