ΑΔΜΗΕ: Εργα 5,5 δισ. στο 10ετές πλάνο

ΑΔΜΗΕ: Εργα 5,5 δισ. στο 10ετές πλάνο

Βασικός στόχος, η εξυπηρέτηση της ανάγκης μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ για την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το προκαταρκτικό σχέδιο του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης 2025-2034 του ΑΔΜΗΕ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση χθες και μέχρι τις 19 Απριλίου.

Βασικός οδηγός του προγράμματος ανάπτυξης του συστήματος τα επόμενα χρόνια είναι η εξυπηρέτηση της ανάγκης μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων. Μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας σε υψηλότερο επίπεδο πέραν των εθνικών στόχων του 2030, όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλης κλίμακας εξαγωγών.

Οι διασυνδέσεις με ηλεκτρικά συστήματα άλλων χωρών κατέχουν κεντρική θέση στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΑΔΜΗΕ, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνονται οι διασυνοριακές διασυνδέσεις Green Aegean Interconnector και Saudi Greek Interconnection, που ξεκίνησε να ωριμάζει ο ΑΔΜΗΕ κατά τη χρονιά που πέρασε. O Διαχειριστής έχει επίσης εντάξει στο ΔΠΑ εννέα νέα έργα ανάπτυξης του συστήματος. Πρόκειται για νέα έργα γραμμών μεταφοράς και υποσταθμών, καθώς επίσης έργα εγκατάστασης νέου εξοπλισμού σε υφιστάμενους σταθμούς και υποδομές του ΑΔΜΗΕ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης τέσσερα έργα ανάπτυξης του συστήματος σε καθυστέρηση καθώς και 38 έργα σε επαναπροσδιορισμό. Για τη δεύτερη αυτή κατηγορία έργων ο ΑΔΜΗΕ συνδέει τον επαναπροσδιορισμό τους με διάφορους λόγους, όπως η νέα προτεραιοποίηση στο πλαίσιο επαναξιολόγησης των αναγκών του συστήματος μεταφοράς και σημαντικές τροποποιήσεις που επήλθαν λόγω αδυναμίας υλοποίησης του αρχικού σχεδιασμού.

Οσον αφορά τα έργα που καθυστερούν, αναφέρει ότι στην πλειονότητά τους οι αλλαγές των χρονοδιαγραμμάτων συνδέονται είτε με καθυστερήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία είτε με αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο και δικαστικές εμπλοκές. Υπό εξέλιξη βρίσκονται 13 έργα ανάπτυξης του συστήματος. Πρόκειται για έργα τα οποία είτε είναι στο στάδιο διακήρυξης για την επιλογή αναδόχου είτε αποτελούνται από πολλά υποέργα τα οποία βρίσκονται σε διαφορετική φάση ανάπτυξης.

Στο ΔΠΑ, τέλος, επικαιροποιείται το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2025. «Το προκαταρκτικό, δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2025-2034 του ΑΔΜΗΕ, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει φιλόδοξες πρωτοβουλίες, που μπορούν να εδραιώσουν τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης σχολίασε ότι το ΔΠΑ 2025-2034 σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον ΑΔΜΗΕ, σημαντικής επέκτασης εντός και εκτός συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή