Κερδίζει έδαφος το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας

Κερδίζει έδαφος το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας

Το έργο έχει συμπεριληφθεί από τον ευρωπαϊκό Διαχειριστή Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας στον προκαταρκτικό κατάλογο έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την αναγνώριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας ως ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) άνοιξε ο ευρωπαϊκός Διαχειριστής Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΝΤSO-E). H νέα πράσινη λεωφόρος που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ με προοπτική να καταστεί η Ελλάδα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, έχει συμπεριληφθεί από τον ΕΝΤSO-E στον προκαταρκτικό κατάλογο έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αξιολογηθούν για να συμπεριληφθούν στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης δικτύων (ΤΥΝDP).

Η διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας αποτελεί ένα από τα συνολικά 176 έργα διασύνδεσης που έχει εντάξει ο ΕΝΤSO-E στον προκαταρκτικό κατάλογο που δημοσίευσε στις 29 Φεβρουαρίου και ο οποίος περιλαμβάνει επίσης και 33 έργα αποθήκευσης. Πρόκειται για έργα που έχουν υποβληθεί από τους φορείς υλοποίησης, όπως ο ΑΔΜΗΕ στην περίπτωση της Ελλάδας, το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2023 και τα οποία αξιολογήθηκαν από τον ευρωπαϊκό διαχειριστή ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση των υποδομών της Ε.Ε. για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το TYNDP είναι το αποτέλεσμα μιας διετούς διαδικασίας που ξεκινά με την ανάπτυξη σεναρίων για το πώς θα μπορούσε να είναι το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 και το 2040. Στη συνέχεια, το ENTSO-E χαρτογραφεί τα οφέλη από άποψη περιβάλλοντος και ασφάλειας εφοδιασμού και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ανάλυση κόστους – οφέλους των προτεινόμενων έργων. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία TYNDP 2024 είναι η δημοσίευση του τελικού καταλόγου έργων διασύνδεσης, που αναμένεται τον Απρίλιο του 2024.

Η ένταξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης στον τελικό κατάλογο τον Απρίλιο ανοίγει τον δρόμο και για την ένταξή του στην επόμενη λίστα των έργων PCI.

Ο νέος ηλεκτρικός διάδρομος, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη του ΕΝΤSO-E, ξεκινάει από την περιοχή της Πρέβεζας και ακολουθώντας μια υποθαλάσσια διαδρομή καταλήγει στη Σλοβακία και από εκεί στην Αυστρία με τελικό προορισμό τη νότια Γερμανία. Η αρχική δυναμικότητα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 3 GW και θα φτάσει στα 9 GW σε δεύτερη φάση.

Στο μεταξύ, παρέμβαση υπέρ της εθελοντικής μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου έκανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η μείωση της ζήτησης αποτελεί το μέσο για τη σταθερότητα των τιμών και όχι αυτοσκοπό και ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η κ. Σδούκου τοποθετήθηκε και στο ζήτημα των ευέλικτων ενεργειακών πόρων ως βασικού στοιχείου της ενεργειακής μετάβασης. Επισήμανε ότι η ευελιξία δεν αποτέλεσε προτεραιότητα της Πράσινης Συμφωνίας στον βαθμό που θα έπρεπε και ότι η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των συστημάτων ηλεκτρισμού θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης, παράλληλα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τόνισε, δε, την ανάγκη θέσπισης μηχανισμών ισχύος σε επίπεδο αγοράς και όχι μέσω πλαισίων κρατικής ενίσχυσης καθώς και την αναγκαιότητα οι επενδύσεις σε συστήματα που προσφέρουν αυτή την ευελιξία, χωρίς διαχωρισμό στην τεχνολογία, να είναι βιώσιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή