ΔΕΗ: Τι σχεδιάζει την επόμενη τριετία στην αγορά της Ρουμανίας

ΔΕΗ: Τι σχεδιάζει την επόμενη τριετία στην αγορά της Ρουμανίας

Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ και αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ στο 1,5 GW

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 1,5 GW AΠE σε ορίζοντα τριετίας περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για την αγορά της Ρουμανίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την εξαγορά της Enel Romania, η ΔΕΗ έχει καταστεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής στη χώρα με 3 εκατ. πελάτες, κατέχει τη δεύτερη θέση στα δίκτυα διανομής και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρεύματος από ΑΠΕ με μονάδες ισχύος 597 μεγαβάτ.

Για τα σχέδια της ΔΕΗ στην αγορά της Ρουμανίας αλλά και τη στρατηγική της για τη δημιουργία μιας περιφερειακής και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, μίλησε ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, στο συνέδριο ZF Power Summit 2024. «Στόχος μας είναι να γίνουμε ο κορυφαίος παίκτης στην καθαρή ενέργεια και στις υποδομές ζωτικής σημασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο που προσθέτει αξία σε όλες τις χώρες.

Η Ρουμανία είναι βασικό μέρος του στρατηγικού μας σχεδίου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδιάζουμε να επενδύσουμε σημαντικά σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και ιδιαίτερα σε νέες και καθαρές τεχνολογίες και να εκσυγχρονίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε περαιτέρω τα δίκτυα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά, σταθερά και ανθεκτικά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ενεργειακής μας μετάβασης», τόνισε ο κ. Στάσσης.

Από το βήμα του ZF Power Summit 2024 στο Βουκουρέστι, ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια στη Ρουμανία και την ανάπτυξη 1,5 GW σε ΑΠΕ και ακόμη περισσότερα έως το 2030. «Εχουμε τον τρόπο, τα στελέχη και τα σχέδια να κάνουμε τις επενδύσεις τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές», είπε σχετικά με τα σχέδια της ΔΕΗ στη χώρα.

Η ΔΕΗ διαθέτει στη Ρουμανία 3 εκατ. πελάτες και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρεύματος από ΑΠΕ.

Εξήγησε γιατί η είσοδος στη Ρουμανία είναι σημαντική για τη ΔΕΗ αλλά και ότι η ηλεκτρική διασύνδεση με Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα θα προσδώσει πρόσθετη αξία στις χώρες, δημιουργώντας εμπορικές ευκαιρίες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και στη Ρουμανία και στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή. «Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν υπάρχουν μεγάλοι παίκτες και μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ στη Ρουμανία δημιουργεί συνέργειες στο trading και θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο, με συνέπειες επικερδείς για τις δύο χώρες», είπε.

Η ενεργειακή αγορά συνέρχεται ακόμη από την ενεργειακή κρίση, που άλλαξε πολλά και λειτούργησε σαν μηχανισμός αφύπνισης επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και εκτίμησε ότι η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 10% μέχρι το 2030 στη Ρουμανία και σε αντίστοιχα επίπεδα σε όλες τις χώρες της περιοχής. Εξήγησε ότι η μείωση της ζήτησης ήταν αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και ότι τώρα που οι τιμές κινούνται χαμηλότερα θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ θα ενισχυθεί περαιτέρω λόγω της ενεργειακής αποδοτικότητας και του εξηλεκτρισμού της οικονομίας.

Μιλώντας για τις τιμές σημείωσε ότι όλοι στοχεύουμε στη φθηνή ενέργεια αλλά θα χρειαστούμε 10-15 χρόνια για να φτάσουμε εκεί και ότι την περίοδο μετάβασης θα υπάρχουν διακυμάνσεις. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περιέγραψε ένα νέο μοντέλο όπου οι θερμικές μονάδες από φορτίο βάσης μετατρέπονται σε φορτίο ευελιξίας, καλύπτοντας την ανάγκη εξισορρόπησης και σταδιακά το φορτίο βάσης θα καλύπτεται από ΑΠΕ και μόνο για κάποιες ώρες από τις θερμικές μονάδες, τις μπαταρίες και το υδρογόνο. Σχετικά με το υδρογόνο, σημείωσε ότι προς το παρόν η τιμή του δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά είναι μια τεχνολογία στην οποία η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει για να γίνει ανταγωνιστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή