ΔΕΗ: Στις ΗΠΑ με το σχέδιο επέκτασής της στη ΝΑ Ευρώπη

ΔΕΗ: Στις ΗΠΑ με το σχέδιο επέκτασής της στη ΝΑ Ευρώπη

Συνάντηση του επικεφαλής του ομίλου Γ. Στάσση με τον Τζέφρι Πάιατ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ρόλο της ΔΕΗ στον νέο χάρτη της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης ανέδειξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο 5ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσαν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και η «Καθημερινή», στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον υφυπουργό Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, τον οποίο και ενημέρωσε για το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ και την επέκτασή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Ηταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό να ακούσω για την επιχειρηματική αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, την επέκτασή της στη Ρουμανία, την ενίσχυση της παρουσίας της στις ΑΠΕ», δήλωσε ο κ. Πάιατ αναφερόμενος στη συνάντηση.

Η ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, που περιλαμβάνει δίκτυα, τη δραστηριότητα της προμήθειας και μονάδες ΑΠΕ, ενώ στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα περιλαμβάνεται η επέκταση και στην αγορά της Βουλγαρίας ή/και στην ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Με πεδίο δραστηριότητας σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, όπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Στάσσης κατά τη διάρκεια του φόρουμ, η ΔΕΗ έχει τη φιλοδοξία να αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή.

Με την εξαγορά της Εnel στη Ρουμανία η ΔΕΗ τοποθετήθηκε πάνω σε έναν κρίσιμο γεωστρατηγικά ενεργειακό διάδρομο.

Με την εξαγορά της Εnel στη Ρουμανία η ΔΕΗ τοποθετήθηκε όχι απλώς σε μια μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά, αλλά και πάνω σε έναν κρίσιμο γεωστρατηγικά ενεργειακό διάδρομο, που ξεκινάει από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία και αποτελεί σημαντικό κρίκο στο σκέλος της ενέργειας για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (The Three Seas Initiative). Πρόκειται για ένα γεωπολιτικό project συνεργασίας των χωρών πέριξ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο εντάχθηκε πρόσφατα και η Ελλάδα και το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αφού αποσκοπεί στη δημιουργία ουσιαστικά ενός ενεργειακού αντίβαρου απέναντι στη Ρωσία με την αξιοποίηση ενεργειακών διαδρόμων και εναλλακτικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.

Οπως ανέφεραν πηγές της ΔΕΗ, η διείσδυση της επιχείρησης στην περιοχή θεωρείται από τον αμερικανικό παράγοντα ως στοιχείο που μειώνει το ρίσκο και διευκολύνει τη μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής στην επόμενη ημέρα, που περιλαμβάνει περισσότερες ΑΠΕ και σαφώς μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ, που παρουσίασε πρόσφατα στο Λονδίνο ο κ. Στάσσης, περιλαμβάνει και τις σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν από την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Με παρουσία σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο όμιλος ΔΕΗ θα επιτυγχάνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Οι συνέργειες αφορούν πολλούς τομείς, από τη διαχείριση ενέργειας και το management των έργων μέχρι λειτουργικές οικονομίες κλίμακας π.χ. σε συστήματα, άδειες κ.λπ., με τη διοίκηση της ΔΕΗ να υπολογίζει το ύψος τους σε περίπου 50 εκατ. ετησίως. Στόχος της διοίκησης του κ. Στάσση είναι ο όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη. Ενας πράσινος όμιλος που το 2030 θα έχει EBITDA 3 δισ. από διαφορετικές δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή