Επαφές ΑΔΜΗΕ με ΕΤΕπ για στήριξη διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Επαφές ΑΔΜΗΕ με ΕΤΕπ για στήριξη διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Ενδιαφέρον για το έργο έχει εκφραστεί και από το επενδυτικό fund TAQA, με έδρα το Αμπου Ντάμπι, και το ισραηλινό Aluma

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector (GSI), αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα, με την πλευρά του ΑΔΜΗΕ να έχει δρομολογήσει κινήσεις για τη διασφάλιση της στήριξης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη και η συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Αυγερινό. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει δεσμευθεί για τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό Ταμείο Ανάκαμψης, εξέλιξη που αναμένεται να αξιοποιηθεί από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ στις συζητήσεις με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του έργου.

Η ΕΤΕπ είχε απορρίψει στο παρελθόν αίτημα χρηματοδότησης ύψους 580 εκατ. ευρώ από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης του έργου (Εuroasia Interconnector), βασιζόμενη αφενός στα συμπεράσματα οικονομικοτεχνικής μελέτης που έδειχναν ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο και αφετέρου στην εκτίμηση ότι ο εν λόγω φορέας δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση του έργου από τις ιδιωτικές τράπεζες.

Ο ΑΔΜΗΕ, που από πέρυσι τον Οκτώβριο ανέλαβε πλήρως την ευθύνη υλοποίησης της διασύνδεσης, έχει επαναφέρει το αίτημα χρηματοδότησης στην ΕΤΕπ μαζί με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μια σειρά από παραδοχές της μελέτης βιωσιμότητας του έργου ήταν λάθος. Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται από πλευράς διαχειριστή, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που η μελέτη προβλέπει ότι θα αναπτύξει η Κύπρος είναι κατά πολύ μικρότερο από τους στόχους που έχει θέσει μέσω του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Οι συζητήσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΕΤΕπ θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, με την πλευρά του διαχειριστή να εκφράζει αισιοδοξία, αξιολογώντας και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για μετοχική συμμετοχή στο έργο.

Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από το επενδυτικό fund TAQA, με έδρα το Αμπου Ντάμπι, και το ισραηλινό Aluma, ενώ την «πόρτα» του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να έχουν χτυπήσει το τελευταίο διάστημα και αμερικανικά funds. Προσφάτως, εξάλλου, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου γνωστοποίησε το ενδιαφέρον του DFC (Οικονομικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) να διερευνήσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο έχει εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility της Ε.Ε. ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI), ενώ ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις και με εμπορικές τράπεζες για την πλήρη χρηματοδότησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή