Παρέμβαση ΥΠΕΝ στην κόντρα ΑΔΜΗΕ – ΡΑΑΕΥ

Παρέμβαση ΥΠΕΝ στην κόντρα ΑΔΜΗΕ – ΡΑΑΕΥ

Θα επανεξετάσει από μηδενικής βάσεως τον τρόπο ανάκτησης του κόστους διασύνδεσης των έργων ΑΠΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μηδενικής βάσεως θα επανεξετάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του 50% του κόστους διασυνδέσεων ιδιωτικών έργων ΑΠΕ και θερμικών μονάδων με το δίκτυο και τον τρόπο αποζημίωσης του Διαχειριστή. Το ΥΠΕΝ, πριν πάρει θέση σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ για τον τρόπο ανάκτησης του κόστους από τον Διαχειριστή, θα διερευνήσει το κατά πόσον αποτελεί κρατική ενίσχυση, με προοπτική, μάλιστα, να προχωρήσει ακόμη και σε κατάργηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 98 του ν. 4951/2022) εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

«Οι νόμοι αλλάζουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τους οποίους η διερεύνηση αυτής της παραμέτρου είναι απαραίτητη και θα αποτελέσει άμεσα αντικείμενο των νομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ θα «ζυγίσει» κάθε παράμετρο προκειμένου να πάρει θέση στο επίμαχο ζήτημα της ανάκτησης του κόστους από τον ΑΔΜΗΕ, με τη ζυγαριά να γέρνει κατ’ αρχήν υπέρ του Ρυθμιστή.

ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ παρουσίασαν χθες τις θέσεις τους σχετικά με το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία εκπροσωπήθηκε από την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και τον γ.γ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη. Η ΡΑΑΕΥ, αξιολογώντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία έργων δεν εκτελείται από τον ίδιο τον Διαχειριστή αλλά από τους ιδιώτες, καθώς και τη σημαντική επιβάρυνση που προκύπτει για τους καταναλωτές, ενημέρωσε τον ΑΔΜΗΕ ότι δεν αναγνωρίζει την ένταξή τους στην περιουσιακή βάση και την αποζημίωσή τους με το εγκεκριμένο WACC (7,5%). Πρότεινε δε στον ΑΔΜΗΕ τα κόστη αυτά, τα οποία μόνο για το 2024 ανέρχονται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, να καταγραφούν σε μια διακριτή περιουσιακή βάση και να αποζημιωθούν βάσει του κόστους δανεισμού του.

Ο ΑΔΜΗΕ αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση της ΡΑΑΕΥ, με βασικό επιχείρημα ότι η αποζημίωση βάσει του κόστους δανεισμού θα καταστήσει ζημιογόνες τις επενδύσεις σε αυτά τα έργα. Το επιχείρημα του ΑΔΜΗΕ δεν φάνηκε, πάντως, να συμμερίζεται η πλευρά του υπουργείου στη χθεσινή σύσκεψη, με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να δηλώνει ότι εάν υπερισχύσει η θέση της ΡΑΑΕΥ, τα έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Ανυποχώρητη εμφανίζεται και η ηγεσία της ΡΑΑΕΥ, η οποία μάλιστα προετοιμάζεται να αναθέσει σε σύμβουλο την κατάρτιση μιας χωριστής περιουσιακής βάσης για τη μεταφορά σε αυτήν του κόστους των συγκεκριμένων έργων και την αποζημίωσή τους βάσει του κόστους δανεισμού. Παρέμβαση για το θέμα έκανε για δεύτερη φορά η ΕΒΙΚΕΝ, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της με την κοινωνικοποίηση του εν λόγω κόστους. Η ΕΒΙΚΕΝ κάλεσε το ΥΠΕΝ να επανεξετάσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Αντώνης Κοντολέων επεσήμανε με δηλώσεις του ότι «έχει υποτιμηθεί η επίπτωση σε βάθος χρόνου στον απλό καταναλωτή, καθώς τα κόστη αυτά δεν είναι εφάπαξ, αλλά συνεχώς θα προστίθενται νέα (στόχοι ΕΣΕΚ, υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση), πλέον του κόστους διασύνδεσης των νησιών, τα οποία πράγματι είναι έργα εθνικής σημασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή