Μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε startups το α΄ τρίμηνο

Μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις σε startups το α΄ τρίμηνο

Οι νεοφυείς εταιρείες που έχουν παρουσία ή δραστηριότητα στην Ελλάδα άντλησαν 148 εκατ. δολάρια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντυπη Έκδοση. Ελαφρά υποχώρηση σημείωσαν οι χρηματοδοτήσεις προς τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, εξέλιξη που δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο κλάδος δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αφού ήδη αρκετοί υποστηρίζουν πως πλέον οι δύσκολοι καιροί για τις startups μπορεί να βρίσκονται πίσω μας. Παρά την κάμψη των επενδύσεων κατά την τελευταία διετία, μεταξύ 2022-2023 τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί από ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο από το 2014 έως το 2021, χρονιά ωστόσο όπου καταγράφηκε και αθρόα άντληση κεφαλαίων από αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα δεν αποδείχθηκαν βιώσιμα.

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς βλέπουν πως το επόμενο διάστημα θα μπει «γκάζι» στις χρηματοδοτήσεις ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν και μεγάλοι γύροι χρηματοδότησης από εταιρείες που βρίσκονται σε σχετικά πιο ώριμα στάδια ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός, η άνοδος του κόστους δανεισμού καθώς και οι γεωπολιτικές αναταράξεις επηρέασαν δυσμενώς τον κλάδο της τεχνολογίας, με τις επενδύσεις να μειώνονται παγκοσμίως κατά 40% την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες δεν έμειναν αλώβητες από τις αναταράξεις της επενδυτικής αγοράς, αφού οι χρηματοδοτήσεις σε νέες ιδέες μειώθηκαν κατά περίπου ίδιο ποσοστό, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, στις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις χορηγήθηκαν κεφάλαια ύψους 11,8 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας μια υποχώρηση κάτω του 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι εταιρείες που προσείλκυσαν τα περισσότερα κεφάλαια δραστηριοποιούνται κυρίως στη Βρετανία, όπου κατευθύνθηκε το 26% του συνόλου των κεφαλαίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν, για ακόμη μία φορά, πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς σε αυτές κατευθύνθηκε περίπου το 12% των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Κεφάλαια όμως κινητοποίησαν και κλάδοι όπως αυτός της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών καθώς και ο κλάδος της υγείας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκπρόσωποι της αγοράς των venture capitals funds εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις προς τις νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας θα ανεβάσουν ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ελληνικό Marathon Venture Capital, οι νεοφυείς εταιρείες που έχουν παρουσία ή δραστηριότητα στην Ελλάδα (όχι απαραίτητα έδρα) άντλησαν 148 εκατ. δολάρια από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σε 18 γύρους χρηματοδότησης από 16 διεθνείς αλλά και Ελληνες επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή