Εφορία: Ποιοι μπορούν να μπουν στην αναβίωση ρυθμίσεων

Εφορία: Ποιοι μπορούν να μπουν στην αναβίωση ρυθμίσεων

Μοναδική προϋπόθεση να αποπληρώσουν τις εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων έως τις 29 Απριλίου

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα σε 215.000 οφειλέτες του Δημοσίου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις που έχασαν παρέχει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η φορολογική διοίκηση, εφόσον σπεύσουν μέχρι τις 29 Απριλίου να πληρώσουν όλες τις εκκρεμείς εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τη διάταξη, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το μέτρο αφορά ρυθμίσεις των 72, 100, 120 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, οι οποίες δεν έχουν χαθεί με πράξη του προϊσταμένου της ΔΟΥ, αλλά βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη», καθώς ούτε ενεργές είναι αλλά ούτε και έχουν κλείσει οριστικά.

Ουσιαστικά πρόκειται για περιπτώσεις που υπό κανονικές συνθήκες και με βάση τη νομοθεσία δεν θα έπρεπε να είναι σε γκρίζα ζώνη, αλλά ο προϊστάμενος θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στο οριστικό κλείσιμο της ρύθμισης.

Κάποιοι προϊστάμενοι εφοριών αποφάσισαν να τις αφήσουν ανοιχτές, καθώς αντιλαμβάνονταν τα προβλήματα των φορολογουμένων σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους. Ξέφευγαν επί της ουσίας από τη στενή έννοια του νόμου, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Ετσι λοιπόν έχουμε προϊσταμένους που εφάρμοζαν τη νομοθεσία και έθεταν εκτός ρύθμισης όσους καθυστερούσαν να πληρώσουν ή δημιουργούσαν νέα χρέη και προϊσταμένους που κρατούσαν ανοιχτές τις ρυθμίσεις.

Με βάση αυτά, η νέα ρύθμιση αφορά οφειλέτες που δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο που ήταν ενεργή η ρύθμιση ή δημιούργησαν νέα χρέη. Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις που φορολογούμενοι καθυστέρησαν να πληρώσουν μια δόση, αλλά συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πληρώνουν, χωρίς ωστόσο τα χρήματα να προστίθενται για την αποπληρωμή της οφειλής τους. Και σ’ αυτή την περίπτωση η ταυτότητα οφειλής δεν απενεργοποιήθηκε από τον έφορο. Οσες περιπτώσεις από τις ανωτέρω κρατήθηκαν «ζωντανές» από τους εφοριακούς, μπορούν να ενεργοποιηθούν εφόσον το επιθυμούν οι φορολογούμενοι – οφειλέτες.

Βέβαια, με στόχο να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιες πρακτικές, οι ρυθμίσεις ελέγχονται κεντρικά από τη φορολογική διοίκηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν αν είναι δικαιούχοι μέσα από την ειδική πλατφόρμα που άνοιξε η ΑΑΔΕ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητήσουν την πλατφόρμα που αφορά «Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις». Στο σημείο εκείνο θα μάθουν για:

• Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.

• Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15.4.2024.

• Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν έως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του κώδικα φορολογικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.

Η επανένταξη των οφειλετών μπορεί να γίνει εφόσον:

• Οι ρυθμίσεις τους δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, αλλά παραμένουν «παγωμένες» στο σύστημα και ισχύει ο κωδικός πληρωμής τους, δηλαδή η Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ) της κάθε ρύθμισης.

• Σπεύσουν να πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα οφειλής της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.

Οπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, υπολογίζεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει. Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κ.λπ).

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

• Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.

• Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

Σημειώνεται ότι με το σχέδιο νόμου αλλάζουν και οι όροι και οι προϋποθέσεις για να χάσει κάποιος τη ρύθμιση. Με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνεται περιθώριο 3 μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και εξόφλησης ή ρύθμισης των νέων οφειλών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους. Ουσιαστικά, έπειτα από τρεις μήνες θα χάνει κάποιος τη ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή