Νέες συνεργασίες Alpha Bank – UniCredit

Νέες συνεργασίες Alpha Bank – UniCredit

Σχέδια για εξαγορές στη Ρουμανία και κοινές συμφωνίες σε τομείς πληρωμών, συναλλακτικής τραπεζικής, κεφαλαιαγορών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εξαγορές στη Ρουμανία, καθώς και περισσότερες συνέργειες και κοινές συμφωνίες στους τομείς των πληρωμών, της συναλλακτικής τραπεζικής και των κεφαλαιαγορών μεταξύ της UniCredit και της Alpha Bank «βλέπουν» οι CEO των δύο τραπεζών, Αντρέα Ορσέλ και Βασίλης Ψάλτης.

Οι δύο τραπεζίτες συναντήθηκαν στο Μιλάνο την προηγούμενη εβδομάδα, έξι μήνες μετά το deal της αγοράς από την UniCredit του 9% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank μαζί με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρουμανικής θυγατρικής της ελληνικής τράπεζας, ενώ έκλεισαν νέο ραντεβού για το καλοκαίρι, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Θετικές προοπτικές

Στο πλαίσιο του deal του Οκτωβρίου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν και για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος διανομής τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα. «Η σύμπραξη με την Alpha Bank πηγαίνει καλά και η συνεργασία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ ευρύτερο από την εμπορική συμφωνία διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμανική αγορά, οι δύο όμιλοι δεν αποκλείεται να συνεργαστούν και σε εξαγορές στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο θυγατρικών τους», δήλωσε ο κ. Ορσέλ σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg μαζί με τον κ. Ψάλτη. «Δηλώνουμε και οι δύο τη δέσμευσή μας στη Ρουμανία, μας ενδιαφέρει η αγορά της, βλέπουμε και οι δύο μεγάλη αξία εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «εάν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάζαμε να προχωρήσουμε από κοινού σε εξαγορές».

Με στόχο την ενίσχυση του μεγέθους της UniCredit στη Ρουμανία, η στρατηγική συμφωνία με την Alpha Bank εξελίχθηκε σε μια συνεργασία που, σύμφωνα με τον κ. Ορσέλ, «μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική τράπεζα εισέρχεται σε νέες αγορές». Για την Alpha Bank, η συμφωνία «ήταν ένας τρόπος να αποκομίσει αξία ενώ παράλληλα διατηρεί την επένδυσή της σε μια μεγαλύτερη πλέον τράπεζα, η οποία θα εξυπηρετεί τους Ελληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα», επισήμανε ο κ. Ψάλτης. «Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού».

«Η συνεργασία με την Alpha Bank μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο εισερχόμαστε σε νέες αγορές», τόνισε ο επικεφαλής της UniCredit.

Ο Ιταλός τραπεζίτης δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με τη συμφωνία του Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας την αγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Alpha Bank ως «πιλότο» για νέες αγορές στις οποίες δεν ανταγωνίζεται άμεσα κάποια άλλη τράπεζα. «Μπορεί να υπάρξουν και άλλες αγορές στην κεντρική-ανατολική Ευρώπη στις οποίες μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε άμεσα. Εάν μπορώ να το επαναλάβω με εταίρους που έχουν νόημα για την UniCredit, θα το κάνω», υπογράμμισε.

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διαμόρφωση κοινής ατζέντας. «Ενώ είμαστε προφανώς ο μικρότερος εταίρος σε αυτή τη συμφωνία, η UniCredit μάς αντιμετωπίζει ως ίσους, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων», δήλωσε ο κ. Ψάλτης.

Κέρδη από τη συμφωνία

Και οι δύο CEO παρουσίασαν τη μεταξύ τους συμφωνία ως έναν εναλλακτικό τρόπο προώθησης της τραπεζικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Ο κ. Ορσέλ επανέλαβε ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο στην Alpha Bank και ο κ. Ψάλτης υποστήριξε ότι «σαφώς αυτή η δομή, ως έχει τώρα, είναι πολύ συνεκτική». Η συμφωνία θα αποφέρει πρόσθετα καθαρά κέρδη ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την UniCredit από το 2026, τα περισσότερα εκ των οποίων «από το ρουμανικό σκέλος», ανέφερε ο κ. Ορσέλ, ενώ συμπλήρωσε πως ο αντίκτυπος της συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα φανεί από το επόμενο έτος. Οπως αποκάλυψαν, η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να συμπεριλάβει τους τομείς των πληρωμών, τη συναλλακτική τραπεζική και τις κεφαλαιαγορές.

«Σε ό,τι αφορά τη συμβουλευτική τραπεζική ή τις αγορές κεφαλαίων, οι δύο όμιλοι θα είναι ολοένα και περισσότερο ευθυγραμμισμένοι με βάση κοινή στοχοθεσία, διευρύνοντας το μέγεθος των κεφαλαίων που μπορούμε να συνεπενδύσουμε», εξήγησε ο κ. Ορσέλ. Η συναλλαγή επιτρέπει στη UniCredit να πωλεί τα προϊόντα της στους πελάτες της Alpha Bank και να ενισχύει την παρουσία της στην ανατολική Ευρώπη. Για την Alpha Bank, η οποία έχει στο πελατολόγιό της περίπου το 25% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ύπαρξη ενός ισχυρού εταίρου «ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για τις εταιρείες αυτές», σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή