Στη UniCredit το 8,9% της Alpha Bank

Η μεταβίβαση, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, «αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στη μακρά πορεία της τράπεζας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναντι τιμήματος περίπου 293,5 εκατ. ευρώ μεταβίβασε το ΤΧΣ στη UniCredit το 8,9781% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Η μεταβίβαση, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, «αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στη μακρά πορεία της τράπεζας, η οποία καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική, και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής».

Η μεταβίβαση επιτεύχθηκε μετά τη βελτιωμένη τιμή που υπέβαλε η UniCredit εντός του Σαββατοκύριακου για την απόκτηση 211.138.299 μετοχών της τράπεζας, ανεβάζοντας την τιμή σε 1,39 ευρώ ανά μετοχή, από 1,33 ανά μετοχή που ήταν η προηγούμενη προσφορά. Είχε προηγηθεί από το ΤΧΣ ανταγωνιστική διαδικασία, κατά την οποία δεν προέκυψε άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής. Η βελτιωμένη τιμή που πρόσφερε η UniCredit ενσωματώνει premium 9,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Alpha στις 20 Οκτωβρίου 2023, που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τη λήψη της αρχικής προσφοράς από τη UniCredit, και discount 0,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος (1,395 ευρώ) της μετοχής στις 10 Νοεμβρίου 2023.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης σημείωσε ότι «το Ταμείο συνεχίζει δυναμικά και συντεταγμένα το πρόγραμμα αποεπένδυσης, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης του συνόλου της συμμετοχής μας στην Alpha Bank, σε έναν εκ των κορυφαίων θεσμικών στρατηγικών επενδυτών στην Ευρώπη. Παράλληλα προχωρά με τη διάθεση μέρους της μετοχικής μας συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου». Οπως σημειώνει ο κ. Ξηρουχάκης, «βασική αποστολή μας στο ΤΧΣ είναι να υποστηρίξουμε ενεργά τις ελληνικές τράπεζες και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Με την ολοκλήρωση της στρατηγικής αποεπένδυσης θα έχουμε εκπληρώσει αποτελεσματικά τον σκοπό μας, έχοντας υλοποιήσει τη σημαντικότερη αναπτυξιακή επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και στην ελληνική οικονομία εν γένει τα τελευταία χρόνια».

Η εξαγορά του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην Alpha Bank από τη UniCredit είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας που ανακοίνωσαν προ τριών εβδομάδων οι επικεφαλής των δύο ομίλων. Η συνεργασία προβλέπει τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη ρουμανική αγορά, και την εμπορική συνεργασία μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής.

Οπως σημείωσε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Alpha Bank, «η μεταβίβαση του ποσοστού του ΤΧΣ στη UniCredit λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης για την Alpha Bank, καθώς η δυναμική και η υψηλή εξειδίκευση του ιταλικού ομίλου, σε συνδυασμό με τη στήριξη των μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών που έχουν ήδη επενδύσει στις προοπτικές της τράπεζας, βελτιώνει θεαματικά τις δυνατότητες περαιτέρω δημιουργίας αξίας για τους μετόχους, τους πελάτες, το προσωπικό της τράπεζας, καθώς και για την ελληνική οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή