Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά η πώληση του 20% από το ΤΧΣ

Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά η πώληση του 20% από το ΤΧΣ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Tράπεζα με το βιβλίο προσφορών για τους υποψήφιους επενδυτές να αναμένεται να ανοίξει αύριο Τρίτη.

Η πώληση προβλέπει τη διάθεση ποσοστού 20% (±5% ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, βάσει της ζήτησης που εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί) από το σύνολο του 40,39% που διαθέτει το ΤΧΣ στην τράπεζα και το βιβλίο προσφορών θα μείνει ανοιχτό δύο περίπου μέρες με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. 

Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα και θα ακολουθήσουν την απόφαση του Ταμείου να εγκρίνει την πώληση του 8,98% που το Ταμείο ελέγχει στην Alpha Bank και το οποίο οδεύει προς την UniCredit.

Οπως ανακοίνωσε το Ταμείο η βελτιωμένη τιμή διαμορφώνεται στο 1,39 ευρώ ανά μετοχή και αφορά 211.138.299 μετοχές, που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με την ανεπηρέαστη (undisturbed) τιμή κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου 2023, που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τη λήψη της προηγούμενης προσφοράς από τη UniCredit. Η βελτιωμένη τιμή είναι μειωμένη (discount) κατά 0,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023. Το ποσό που θα εισπράξει το ΤΧΣ διαμορφώνεται στα 293,5 εκατ. ευρώ έναντι 268,2 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη προσφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κατώφλι για την διάθεση των μετοχών της Εθνικής τράπεζας στο πλαίσιο του placement, ορίστηκε στα 5 ευρώ ανά μετοχή και οι σχετικές ανακοινώσεις από το ΤΧΣ αναμένονται σήμερα και θα περιλαμβάνουν το εύρος τιμών για την διάθεση των μετοχών με το ανώτατο όριο της τιμής να τοποθετείται πάνω από το κλείσιμο της τιμής της μετοχής της Τράπεζας την περασμένη Παρασκευή στα 5,46 ευρώ. Το εύρος τιμών είναι αποτέλεσμα επίσης των διερευνητικών επαφών που έχει ολοκληρώσει ο σύμβουλος πώλησης, η JP Morgan, το τελευταίο διάστημα, βάσει των οποίων έχει βολιδοσκοπηθεί η τιμή που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν για την Εθνική τράπεζα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Εκτός από το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί στην διεθνή αγορά, οι ανακοινώσεις θα προβλέπουν τον ακριβή αριθμό των μετοχών που προτείνεται να διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα (ελληνική προσφορά). 

Η πώληση αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αλλά και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, η επιτυχής διάθεση ποσοστού 20% θα μπορούσε να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η χρονική συγκυρία για την πώληση των μετοχών της Εθνικής τράπεζας είναι ευνοϊκή, καθώς συμπίπτει με την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα με βάση την S&P, ενώ είχε προηγηθεί ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου η κατάταξη της Εθνικής τράπεζας (μαζί με την Eurobank) σε επενδυτική βαθμίδα από την Moody’s. 

Η διάθεση μετοχών έρχεται σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας την εβδομάδα που μας πέρασε θέτοντας υψηλά τον πήχυ για κερδοφορία το τρέχον έτος.

Μιλώντας στο πλαίσιο των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς επανέλαβε τον στόχο για την διανομή μερίσματος της τάξης του 30% επί της κερδοφορίας του 2023 με προοπτική περαιτέρω ανόδου τα επόμενα χρόνια, δίνοντας έμφαση στην επίτευξη υψηλής απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, που ενισχύθηκε στο 20,8% από 17,8% ένα χρόνο πριν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κεφαλαιακή θωράκιση της Τράπεζας με τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 17,9% και στο 20,3% ο συνολικός δείκτης, σημειώνοντας ότι «το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην Εθνική σημαντική στρατηγική ευελιξία, συμπεριλαμβανομένης και της διανομής κεφαλαίου».

Στα ισχυρά σημεία της Εθνικής με βάση τους αναλυτές είναι η υψηλή κερδοφορία που εκτινάχθηκε στα 829 εκατ. ευρώ (από 266 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022), η υψηλή ρευστότητα που διαθέτει η Τράπεζα και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν υποχωρήσει σε 1,1 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον αντίστοιχο δείκτη κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα (3,6%), με τον δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται στο 93,5%.

Να σημειωθεί ότι η λογιστική αξία της Εθνικής τράπεζας ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ και με βάση τους αναλυτές η  τιμή στόχος διαμορφώνεται μεταξύ 7,10 και 7,50 ευρώ ανά μετοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή