ΔΝΤ: Υψηλότερη ανάπτυξη από όλες τις προηγμένες οικονομίες θα έχει η Ρωσία

ΔΝΤ: Υψηλότερη ανάπτυξη από όλες τις προηγμένες οικονομίες θα έχει η Ρωσία

Στο ισχνό 0,2% θα περιοριστεί η αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία θα σημειώσει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ η Γερμανία θα εξακολουθήσει να ασθμαίνει με οριακή ανάπτυξη, τη χαμηλότερη ανάμεσα στις χώρες του G7. Η εικόνα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το τρέχον έτος θεωρητικά θα εξέπληττε, δεδομένου ότι πρόκειται αφενός για τη ρωσική οικονομία, στην οποία έχουν επιβληθεί σκληρές κυρώσεις από τη Δύση, και αφετέρου για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που επί δεκαετίες αποτέλεσε την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ρωσική οικονομία, όμως, έχει λάβει επιθετική ώθηση από τις πολεμικές δαπάνες της Μόσχας, ενώ η Γερμανία είχε διολισθήσει σε ύφεση στη διάρκεια του περασμένου έτους εν μέρει λόγω πτώσης της ζήτησης από την Κίνα και εν μέρει λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας που έπληξε τις βιομηχανίες της.

Ετσι, το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία της εμπόλεμης Ρωσίας θα σημειώσει ανάπτυξη 3,2% φέτος, μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμησή της για 2,6%, αλλά προπαντός σαφώς μεγαλύτερη από εκείνες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Οπως τονίζει το Ταμείο, παρέμειναν σταθερές οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και οι δημόσιες δαπάνες σε υψηλά επίπεδα, που κράτησαν τη ρωσική οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Συνέδραμαν, άλλωστε, οι επενδύσεις ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών καθώς και η «ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση», που τόνωσαν την οικονομία. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μικρότερος μεν αλλά και πάλι υψηλότερος από την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ κατά μόνον 1,8%. Στον αντίποδα βρίσκεται, πάντως, η Γερμανία, καθώς το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξή της κατά 0,3 εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή του από τον Ιανουάριο. Προβλέπει πως η ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιοριστεί φέτος σε ένα ισχνό 0,2%, για να επιταχυνθεί το επόμενο έτος στο 1,3%. Για την επί τα χείρω αναθεώρηση, το Ταμείο επικαλείται τα διαρθρωτικά προβλήματα της Γερμανίας όπως η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας και τα εμπόδια στις επενδύσεις. Σχολιάζοντας σχετικά ο Στεφάν Κογιάκ, οικονομολόγος της ΒΝΡ Paribas, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο Agence France-Presse πως η Γερμανία έχει πληγεί από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό της Κίνας, τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, καθώς και την άνοδο του κόστους της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ομοίως αναθεώρησε προς τα κάτω, άλλωστε, την πρόβλεψή του για τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυτή της Γαλλίας, που εκτιμά ότι δεν θα αναπτυχθεί περισσότερο από 0,7% φέτος ενώ η προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο μιλούσε για ανάπτυξη 1%. Συνολικά, πάντως, το Ταμείο επισημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει υψηλές αντοχές στις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων στις μεγάλες οικονομίες, αλλά και στα πλήγματα που έχει υποστεί. Ως εκ τούτου, προβλέπει για φέτος παγκόσμια ανάπτυξη 3,2%, οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ανάπτυξη 3,1%. Αποδίδει τις υψηλές αυτές αντοχές στη μεγάλη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που εκτιμά πως στο σύνολο του έτους θα αναπτυχθεί κατά 2,7%, αν και η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για ανάπτυξη 2,1%. Κι ενώ διαπιστώνει πως οι ραγδαίες αυξήσεις τιμών παραμένουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο, το Ταμείο ευελπιστεί πως φέτος ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί από το 6,8% στο 5,9%, για να υποχωρήσει περαιτέρω στο 4,5% το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή