Πολιτική Προστασία: Νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, οχήματα και ελικόπτερα 2,1 δισ.

Πολιτική Προστασία: Νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, οχήματα και ελικόπτερα 2,1 δισ.

Στην τελική ευθεία το εξοπλιστικό πρόγραμμά της

πολιτική-προστασία-νέα-πυροσβεστικά-562988599

Σημαντικό μέρος του εναέριου, χερσαίου, τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. του προγράμματος «Αιγίς» της Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται να προστεθεί στο οπλοστάσιο της χώρας από την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2025. Περισσότερα από 10 αεροπλάνα και άλλα τόσα ελικόπτερα και πάνω από 1.100 πυροσβεστικά οχήματα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με ένα σημαντικό τμήμα της επιλογής προμηθευτών και παραγγελιών για τα επιμέρους προγράμματα να έχει είτε συμβασιοποιηθεί, είτε αναμένεται να συμβασιοποιηθεί άμεσα, είτε βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης που εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί και διαγωνιστικά προτού εκπνεύσει το καλοκαίρι.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρία δικινητήρια αεροσκάφη που θα λειτουργούν ως εναέριο κέντρο επιχειρήσεων παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων για τις 13 περιφέρειες, πέντε νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL515, η αξία των οποίων αγγίζει τα 260 εκατ., τρία ελικόπτερα μεσαίου τύπου για υγειονομικές αποστολές, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεταφορές ομάδων πρώτης απόκρισης, προϋπολογισμού 75 εκατ., πυροσβεστικά οχήματα, πτυσσόμενες μεταφερόμενες γέφυρες και πολλά ακόμη. Για τις προαναφερθείσες προμήθειες έχουν υπογραφεί ήδη συμβάσεις ή θα υπογραφούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν υπογραφεί οι περισσότερες συμβάσεις.

Σημαντικά έργα βρίσκονται δε σε φάση αξιολόγησης προσφορών, όπως για παράδειγμα η προμήθεια αμφίβιων μονοκινητηρίων αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας, προϋπολογισμού 155 εκατ., και η προμήθεια επιπλέον πυροσβεστικών οχημάτων προϋπολογισμού 248,5 εκατ. Εως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, πρόκειται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για έργα συνολικού προϋπολογισμού 513 εκατ., τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προμήθεια 10 μεσαίου τύπου ελικοπτέρων για την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και ασθενοφόρων, σταθμών επικοινωνίας εκτάκτου ανάγκης και άλλα ειδικά μέσα περιπολίας και απομάκρυνσης πολιτών.

«Η κλιματική κρίση εξελίσσεται ραγδαία και πλέον όλο και πιο συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές, επομένως γνωρίζουμε καλά ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη και η μάχη που θα δώσουμε μεγάλη», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Δηλώνει, δε, περήφανος επειδή «από το 2025 η χώρα μας θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα εξοπλιστικά έργα του «Αιγίς», τα οποία θα είναι καθοριστικά στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, των πλημμυρών και των φυσικών καταστροφών που θα συνεχίσει να “γεννά” ο πλανήτης». Η χρηματοδότηση του προγράμματος έχει γίνει τόσο από ευρωπαϊκά κονδύλια και κονδύλια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης όσο και εθνικούς πόρους.

Ο εντοπισμός των αναγκών, η ωρίμανση των διαγωνισμών, η προκήρυξή τους, η αξιολόγηση των προσφορών και εντέλει η υπογραφή συμβάσεων για τη συντριπτική πλειονότητα των έργων του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί σε σύντομο, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, χρόνο. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι τους διαγωνισμούς για το ένα τρίτο περίπου σε όρους συνολικού προϋπολογισμού των έργων ανέλαβε η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ γνωστή και ως Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) που “τρέχει” ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Την ερχόμενη Τετάρτη 24 Απριλίου ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει, κατά πάσα βεβαιότητα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα έργα του «Αιγίς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή