Η αντιπυρική περίοδος φέτος ξεκίνησε νωρίς…

Η αντιπυρική περίοδος φέτος ξεκίνησε νωρίς…

Το ημερολόγιο μπορεί να δείχνει ακόμη αρχές Απριλίου αλλά πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε συναγερμό οι Αρχές το επόμενο τριήμερο για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε -εν είδει υπενθύμισης- το Πυροσβεστικό Σώμα στην επίσημη ιστοσελίδα του πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2023, «η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου και διαρκεί έως την 31η Οκτωβρίου».

Ως εκ τούτου, με βάση ακριβώς εκείνη την υπόμνηση, το Πυροσβεστικό Σώμα απηύθυνε τότε «ισχυρή σύσταση» στους συμπολίτες μας «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και «να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Τον περασμένο Νοέμβριο ωστόσο, μετά το πέρας δηλαδή της επίσημης αντιπυρικής περιόδου, σημειώθηκαν δασικές πυρκαγιές. Όχι λίγες αλλά, αντιθέτως, αρκετές δεκάδες: από την Κάρυστο ως το Πήλιο και από τη Μεσσηνία ως την Αρκαδία.   

«Η αντιπυρική περίοδος τελειώνει μόνο στα χαρτιά, καθώς οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζονται και τον Νοέμβριο», έγραφε τότε η «Κ».

Μόλις λίγους μήνες μετά, το ημερολόγιο μπορεί πια να δείχνει αρχές Απριλίου αλλά οι πυροσβέστες έχουν ήδη μπει στη μάχη με τις φλόγες.

Μόνο σήμερα, 6 Απριλίου, πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να δώσουν τη μάχη της κατάσβεσης σε Κρήτη (Ιεράπετρα, Ηράκλειο), Βοιωτία, Παιανία κ.α.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε το απόγευμα στη δημοσιότητα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μόνο σήμερα, από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες, εκδηλώθηκαν 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αντιπυρική περίοδος φέτος ξεκίνησε νωρίς…-1
(φωτ. αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Πιο συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά σε ορεινή περιοχή κοντά στα Σχινοκάψαλα Λασιθίου στην Ιεράπετρα της Κρήτης, με τις Αρχές να προχωρούν -μέσω του 112- στην εκκένωση σειράς οικισμών και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν στο σημείο μπαίνοντας στη μάχη της κατάσβεσης. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν συνολικά 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα και 4 ελικόπτερα. Μετά το μεσημέρι, επίγεια και εναέρια μέσα επιχειρούσαν σε τρία διαφορετικά μέτωπα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι 6-7 μποφόρ, ενώ ένας άνδρας είχε καταλήξει με εγκαύματα στο νοσοκομείο. Έως το βράδυ, η εικόνα ήταν βελτιωμένη και οι φωτιές λίγες και διάσπαρτες, πλην όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις επρόκειτο να παραμείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα σήμερα το μεσημέρι, 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα μπήκαν στη μάχη της κατάσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση μεταξύ των περιοχών Δαύλειας και Αγίου Βλάσση στον νομό Βοιωτίας. Η εν λόγω πυρκαγιά έως το βράδυ είχε τεθεί υπό έλεγχο. 

Εν τω μεταξύ, 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο φωτιά που είχε ξεσπάσει σε οικόπεδο με χαμηλή βλάστηση στην Παιανία στην Αττική, ενώ παράλληλα σήμερα 42 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 οχήματα έθεσαν υπό έλεγχο πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε δασική έκταση στη Δάμαστα του Ηρακλείου της Κρήτης.

Οι σημερινές φωτιές, ωστόσο, δεν ήταν οι μόνες, ούτε οι πρώτες που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, κυρίως κατά την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών. Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας…», ανέφερε το Πυροσβεστικό Σώμα, στο πλαίσιο ανακοίνωσης που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, 5 Απριλίου.

Συλλήψεις και πρόστιμα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 έως και τις 5 Απριλίου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο της Πυροσβεστικής, πολίτες συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών σε υπολείμματα καλλιεργειών, σε Βοιωτία, Μαγνησία, Ζάκυνθο κ.ά., ενώ είναι πολλαπλάσια τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο στις προαναφερθείσες περιοχές αλλά και σε Χαλκιδική, Εύβοια, Λακωνία, Καστοριά κ.ά.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ θα πνέουν τις επόμενες ημέρες (Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη) στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, στη Βοιωτία, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ταυτόχρονης εκδήλωσης πυρκαγιών.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα προηγήθηκαν (71 πυρκαγιές σε 12 ώρες) και όσα έπονται (ισχυροί άνεμοι), οι αρμόδιοι φορείς συμμετείχαν σήμερα σε έκτακτες συσκέψεις υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Σε επιφυλακή λόγω ισχυρών ανέμων

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και περιφερειάρχες/εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. 

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Όλα αυτά ωστόσο φέτος… στις αρχές Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή