Avis: Αναμένει νέο ρεκόρ εσόδων με ώθηση από τον τουρισμό

Avis: Αναμένει νέο ρεκόρ εσόδων με ώθηση από τον τουρισμό

Πρόβλεψη για τζίρο άνω των 360 εκατ. με περισσότερα από 60.000 αυτοκίνητα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένους ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπει η Avis για τη φετινή χρονιά, έχοντας καταγράψει το 2023 νέο ρεκόρ μεγεθών. Ειδικότερα, η εταιρεία μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας ενοικίασης αυτοκινήτων, κατά την περασμένη χρήση, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με πληροφορίες, ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών σε ποσοστό άνω του 30%, σε 303 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 65 εκατ. ευρώ από 35,2 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ο στόλος της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 56.000 οχήματα. Κατά τη φετινή χρονιά, οι επιδόσεις της Avis ενισχύονται περαιτέρω, με τον τζίρο να αυξάνεται τους πρώτους τρεις μήνες κατά 20%, σε ετήσια βάση. Το 2024, όπως προβλέπει η εταιρεία, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 360 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόλος της θα περιλαμβάνει περισσότερα από 60.000 αυτοκίνητα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι προοπτικές του κλάδου μίσθωσης αυτοκινήτων, λόγω και της προβλεπόμενης καλής πορείας των τουριστικών αφίξεων, είναι θετικές κατά τη φετινή χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν θα διευρυνθεί.

Η Avis εξασφάλισε, πριν από μερικές ημέρες, δάνειο 108,3 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την ανανέωση του στόλου της με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, υλοποιώντας επενδύσεις της τάξεως των 135 εκατ. ευρώ για την προμήθεια περίπου 2.900 ηλεκτρικών και plug-in αυτοκινήτων. Η εταιρεία είχε εξασφαλίσει και το 2020 χρηματοδότηση 130 εκατ. ευρώ που είχε προέλθει όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και το ολλανδικό συνταξιοδοτικό fund ASR. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι ταξινομήσεις, ύστερα από άνοδο της τάξεως του 28% το 2023, που αποδίδεται στις συσσωρευμένες παραγγελίες (λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση οχημάτων), αναμένεται φέτος να εμφανίσουν μετριοπαθή άνοδο, που τοποθετείται από 5% έως 10%, επειδή η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει εξομαλυνθεί.

Το 2023 η αξία της ελληνικής αγοράς ενοικίασης αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 23%, σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από μελέτη της Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, το 2023 η αξία της ελληνικής αγοράς ενοικίασης αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 23%, σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής από το 2015 έως το 2023 να ανέρχεται σε 9%. Η αξία της μακροχρόνιας ενοικίασης (leasing) τοποθετείται σε 700 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο μέγεθος να είναι μισό εκατ. ευρώ για τη βραχυχρόνια ενοικίαση (rent-a-car) που συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Το leasing αντιπροσωπεύει μερίδιο αγοράς 41%, με τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις να καταλαμβάνουν μερίδιο 59%, σύμφωνα με τη Στόχασις. Κατ’ επέκταση, τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda), ως ποσοστό επί των πωλήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου, βελτιώθηκαν αισθητά τη διετία 2021-2022. Ενίσχυση κατέγραψε και το περιθώριο καθαρού κέρδους το οποίο από 6,77% το 2020, ανήλθε σε 16,89% και 21,01% αντίστοιχα το 2021 και το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή